Alleen supermarkten mogen elke zondag open

27 september 2012 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Supermarkten in Haarlemmermeer krijgen als enige winkels binnenkort de mogelijkheid om elke zondag hun deuren te openen. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders besloten na een uitgebreid onderzoek naar het maatschappelijk draagvlak onder winkeliers en consumenten voor de vrije koopzondag.

Uit het onderzoek is gebleken dat veel inwoners belangstelling hebben om voortaan elke zondag te winkelen. Nu is dat nog 12 zondagen per jaar. Vrije koopzondagen zouden ook extra omzet opleveren voor de middenstand. Ondernemers zijn verdeeld. Het midden- en kleinbedrijf is overwegend tegen, het grootwinkelbedrijf is voorstander.

Ondanks de uitkomst van het onderzoek vindt het college dat er geen reden is om de winkeltijden van de winkels ingrijpend te veranderen. Volgens B en W wordt de consument al voldoende tegemoet gekomen door supermarkten elke zondag open te stellen. Bovendien is in het coalitieakkoord van VVD, D66, CDA en PvdA afgesproken terughoudend om te gaan met verruiming van de winkeltijden.

Een commissie van ondernemers die het bewuste onderzoek heeft begeleid, adviseerde vorige week nog in een brief aan de gemeenteraad om alle winkeliers de gelegenheid te geven om op zondag open te gaan. Volgens de commissie zou niet alleen de supermarktbranche van een vrije koopzondag moeten profiteren, maar de gehele middenstand.

Forza!, in de gemeenteraad een groot voorvechter van de vrije koopzondag voor alle winkels, is verbijsterd over het besluit van het college. Fractievoorzitter Paul Meijer zegt dat hij zijn ogen niet kon geloven toen hij het voorstel las. “Wij begrijpen niet waarom dit college de adviezen, waar zij nota bene zelf om heeft gevraagd, naast zich neerlegt. Het is iets te gemakkelijk om nu te roepen dat er binnen het collegeakkoord met het CDA geen ruimte zou zijn voor een algehele vrije koopzondag. Dat wist de wethouder ook voor het onderzoek.”

Forza! heeft haar hoop nu gevestigd op de VVD.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie