Zonnekoning centraal bij nieuwe voorstelling van het Internationaal Danstheater

28 september 2012 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Een Zonnekoning met al zijn pracht en praal is het middelpunt van het volk. Rijk, wijs, en oppermachtig. In 'Zonnekoningen' zoekt de nieuwe artistieke intendant van het Internationaal Danstheater, Jan Linkens, naar overeenkomsten en verschillen tussen de rituelen van Lodewijk de 14de en de Ashantehene uit Ghana, beiden Zonnekoning genoemd. Iconen uit culturen, waarbij de grondslag haaks op elkaar staat, maar de gebruiken ook overeenkomsten vertonen. De dansers van het Internationaal Danstheater worden in 'Zonnekoningen' live begeleid door traditionele Afrikaanse muziek en barokmuziek. Het Internationaal Danstheater staat met 'Zonnekoningen' op vrijdag 19 oktober om 20.15 uur in de grote zaal van De Meerse.

Dans was tijdens de regeringstijd van Lodewijk de 14de, de belangrijkste kunstvorm aan het hof van deze ,,Zonnekoning''. Speciale dansmuziek en dansen werden voor vele gelegenheden geschreven en opgevoerd. Dans als uiterlijke vorm, als etiquette voor het omgaan met elkaar zonder woorden en zichtbare emotie.

Een vergelijkbare grote betekenis van de dans in ceremonies en rituelen vindt men terug bij Afrikaanse volkeren, waar de Ashanti-koning in het huidige Ghana een zelfde rol speelt als Lodewijk de 14de in de 17de eeuw. Bij de Ashanti zijn de dans en muziek twee van de belangrijkste communicatievormen voor de uitdrukking van gevoelens. Niet de vorm, maar de beleving en emotie staan in hun dansen centraal.

Het Internationaal Danstheater is het enige professionele dansgezelschap ter wereld dat voorstellingen brengt met muziek en dans uit alle windstreken. Het gezelschap laat publiek op een aansprekende manier kennis maken met de rijke (dans)cultuur van verschillende volken. 'Zonnekoningen' is een bewerking van de productie ,,Sonnenkönig-Eine Reise'' die Jan Linkens maakte in 1996 voor het Tanztheater der Komische Oper in Berlijn.

De Meerse grote zaal

Vrijdag 19 oktober - 20:15 uur

www.demeerse.com

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie