Bijzondere onderscheiding toneelvereniging Genesius

29 november 2012 om 00:00 Nieuws

“Een uitzonderlijke onderscheiding voor een uitzonderlijke vereniging die een uitzonderlijk jubileum viert”, meende Van Dijk aan het begin van de jubileumvoorstelling. Als wethouder heeft hij onder andere cultuur in zijn portefeuille. Het was dan ook aan hem te merken dat hij zich als een vis in het water voelde toen hij, omringd door alle leden, de onderscheiding en bijbehorende oorkonde overhandigde aan voorzitter Monique Thomas. Om dit vervolgens te bezegelen met een prachtig boeket bloemen. In zijn voorwoord in de jubileumuitgave van het Genesiustijdschrift liet burgemeester Theo Weterings zich in dezelfde bewoordingen uit.

Bronzen gietpenning gemeente vanwege 100 jaar podiumkunst LIJNDEN - Met heel veel eer en trots, zoals hij zei, heeft locoburgemeester Arthur van Dijk zaterdagavond de bronzen gietpenning van de gemeente Haarlemmermeer uitgereikt aan toneelvereniging Genesius. De club kreeg deze bijzondere eremedaille vanwege het honderdjarig bestaan.

‘Het is op zijn zachtst gezegd bijzonder dat een klein lokaal clubje gedreven beoefenaars van de podiumkunst al een eeuw op de planken bivakkeert. Genesius laat zich niet kisten door dvd, televisie, driedimensionale films, You Tube, Twitter, Facebook en alle andere relevante ontwikkelingen’.

“De gemeente heeft een nieuw cultuurbeleid gemaakt en daarin staat nadrukkelijk dat we goed moeten zorgen voor de onderlaag van de cultuur. En dat zijn verenigingen als Genesius. Jullie vervullen een sociale functie. Hier ontstaan vriendschappen en hier beginnen romances”, aldus Van Dijk. Hierbij keek hij nadrukkelijk richting oud-wethouder Rob van der Riet, nu burgemeester, die samen met zijn vrouw Nelke bij de voorstelling aanwezig was. Het echtpaar is tientallen jaren lid geweest van Genesius, de oudste toneelvereniging van de Meer.

Vanwege het jubileum werd het stuk ‘Een Spaanse Zomer’ opgevoerd. Geschreven door het lid Bart Kamerman. Met opzet had hij alle leden een rol gegeven in het blijspel dat werd opgevoerd voor leden, oud-leden, donateurs en sponsors.

De uitvoering was tevens een reünie van mensen die elkaar in veel gevallen al heel lang niet meer gezien hadden.

Op de vraag hoe Genesius zo oud kon worden heeft Annet Meijer, zelf 10 jaar lid, het antwoord. “Het is het hart voor toneel en het hart voor elkaar. Toneelspelen zorgt voor een hechte band.”

Genoegzaam achterover leunen is er niet bij. Op 13 en 20 april staat Genesius alweer op de planken.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie