Hartelijk welkom op zusterstad Cebu

29 november 2012 om 00:00 Nieuws

Op de weg van het vliegveld richting het hotel val ik van de ene in de andere verbazing. Natuurlijk heb ik het wel allemaal wel eens op tv gezien, maar nu ik er zo met mijn neus bovenop zit, is het behoorlijk confronterend.

Vervolg van de voorpagina HOOFDDORP/CEBU - Zaterdag 24 november is het dan zover. Ik ga voor een week naar Cebu City op de Filippijnen. Met de gemeentelijke delegatie mee op werkbezoek naar onze zusterstad. Zo begint het verslag van Ton Dijkstra, waarvan hier een deel. Het hele verslag is te lezen op www.hoofddorpsecourant.nl.

Het is een en al chaos. Niks is afgebouwd, alles hangt met touwtjes en plankjes aan elkaar. Mensen leven in krotten. Ook het verkeer is een chaos.

Toeterend baant de chauffeur van onze bus zich een weg tussen slingerende bromfietsers, auto’s, kleine vrachtwagentjes die mensen vervoeren, zeg maar de Zuidtangent van Haarlemmermeer. Alles vliegt van links naar rechts, maar gelukkig gaat het over het algemeen goed.

We gaan de stad in. Met een bezoek aan de Santo Nino Church vallen we midden in een kerkdienst.

Een massaal gebeuren. Buiten steken mensen een kaarsje op, terwijl anderne luisteren naar de priesters en bidden. Binnen willen mensen het beeld van Santo Nino aanraken, dat brengt geluk. Ik ben zeer onder de indruk. Mensen die helemaal niks hebben vinden steun in hun geloof. De volgende morgen worden we door burgemeester Michael Rama ontvangen in het gemeentehuis. Na de lunch volgt het eerste officiële moment. Beide burgemeester zullen het Memorandum ondertekenen.

Reden van het bezoek is immers het 20-jarig bestaan van de stedenband. Een vriendschapsrelatie tussen Cebu City en Haarlemmermeer. ‘s Middags zijn we, na wederom een hectisch tochtje per bus, bij het nieuwe terrein van ERUF aangekomen. Met ERUF (Emergency Rescue Unit Foundation) is het eigenlijk in 1990 allemaal begonnen.

De gemeente Haarlemmermeer doneerde in dat jaar twee ziekenwagens.

Op het terrein krijgen we een grote rampenoefening te zien. Alles wordt uit de kast gehaald. Met maar liefst 300 vrijwilligers wordt er een heuse ramp nagebootst.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie