Theatrale documentaire 'Café Lehmitz' van Theatergroep Carver

30 november 2012 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De voorstelling 'Café Lehmitz' van Theatergroep Carver is gebaseerd op een fotoboek van de Zweedse fotograaf Anders Petersen. Carver maakte deze voorstelling al in 1991, toen een coproductie met Onafhankelijk Toneel. De voorstelling won de VSCD Mimeprijs en de Dommelsch Theaterprijs (de prijs voor de meest belangwekkende voorstelling van het seizoen). Het betekende de doorbraak van Carver. In de loop der jaren kreeg Carver vaak de vraag of de voorstelling nog eens terugkwam. Nu, 21 jaar later, brengt de groep deze voorstelling opnieuw uit, met vrijwel het hele oorspronkelijke team, zowel voor als achter de schermen. Een nieuwe generatie krijgt hiermee de kans om te zien of deze voorstelling de tijd overleeft. 'Café Lehmitz' is op dinsdag 18 december om 20.30 uur te zien in de kleine zaal van De Meerse.

De Zweedse fotograaf Anders Petersen kwam eind jaren zestig per toeval terecht in het Hamburgse café Lehmitz, aan het eind van de Reeperbahn. Het café werd bevolkt door mensen aan de zelfkant van de samenleving. Petersen won het vertrouwen en bleef het café twee jaar lang frequenteren om er zijn foto's te maken. Toen hij er acht jaar later nog eens terugkeerde, bleken de stamgasten van toen verdwenen: bijna allen waren gestorven, behalve die ene die de toto won.

Trouw over de herneming (*****): ,,Eigenlijk balt zich in 'Café Lehmitz' alles samen wat Carver tot zo'n unieke en warmbloedige groep heeft gemaakt. Het bijzondere van alledaagsheid laten zien door het uit te vergroten. (…) Wat een genot de herhaling van zo'n juweeltje.'' In 1991 schreef dezelfde krant: ,,Een ontzettend herkenbare, groteske, dolkomische maar tegelijk intrieste afspiegeling van de werkelijkheid zoals je die bijvoorbeeld in een willekeurige stationsrestauratie kunt aantreffen.''

Spel: Beppie Melissen, Leny Breederveld, René van 't Hof en René Groothof. Theatergroep Carver heeft sinds haar oprichting in 1989 een geheel eigen en unieke stijl van theater maken ontwikkeld. Carver zoekt naar situaties, plekken en omstandigheden die op schrijnende en vaak hilarische wijze het droevige geploeter van de gewone mensen tonen. Door in te zoomen op de allerkleinste details legt Carver een tragikomische werkelijkheid bloot die pijnlijk herkenbaar is. In 2008 ontving Beppie Melissen de Mary Dresselhuysprijs. De jury van deze prijs roemde de inspiratie van Beppie Melissen waarmee zij met Carver humoristische voorstellingen maakt die gaan over de absurditeit van het leven en het onvermogen van de mens om hiermee om te gaan.

De Meerse kleine zaal

Dinsdag 18 december - 20.30 uur

www.demeerse.com

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie