Overbos sluit voorzichtig aan

1 december 2012 om 00:00 Sport

HOOFDDORP - In een rechtstreeks duel met rode lantaarn drager Haarlem Kennemerland moest Overbos zien de aansluiting met de staart van de middenmoot te realiseren. Vanwege de overvloedige regenval moest worden uitgeweken naar de nieuwe kunstgrasmat waar provisorisch de net gearriveerde dug-outs waren neergezet. "Geen overbodige luxe", merkte voorzitter Ron Spek, diep verscholen onder zijn paraplu, droogjes op.

Overbos kwam de twijfelachtige eer toe met afstand de meeste tegendoelpunten te hebben geïncasseerd in de eerste elf wedstrijden: 42. In dat licht moet ook de woede worden gezien waarin Marcel Faber in blessuretijd ontstak toen de gasten uit een corner op 3-1 kwamen: "Schande dat je deze goal tegen krijgt. Waardeloos dit." Meteen na afloop lichtte Faber toe: "Met zoveel tegendoelpunten en een zwakke tegenstander moet je de wedstrijd uit willen spelen met nul goals tegen. Niemand heb ik daarover gehoord. Waarom moesten we zo nodig op zoek naar de 4-0?"

Even later kon Marcel Faber ook tevreden zijn over het feit dat zijn ploeg van een zwak Haarlem Kennemerland had gewonnen. Met tien punten uit twaalf wedstrijden komen AFC, OSV, Monnickendam en Opperdoes weer binnen bereik en Haarlem Kennemerland blijft met slechts een punt troosteloos laatste. Volgende week in de laatste wedstrijd van de eerste competitiehelft moet Overbos naar AFC. Bij winst komt Overbos net als AFC op dertien punten.

Tijdens de openingsfase bleek de doelman van de gasten uiterst onzeker, hij had geen bal klemvast. Toen voor de derde keer geen enkele speler van Overbos in de buurt was om te profiteren, riep Marcel Faber vanaf de zijkant: "Hé, reageer nou een keer. Dit is al de tweede keer dat ie 'm loslaat." Halverwege de eerste helft kwam Overbos op voorsprong. Marc de Jonge zette voor, Elmar Bijneveld kopte de bal terug en Thijmen Wels schoot zwaar gehinderd de bal tergend langzaam in de goal:1-0.

Vijf minuten voor rust miste Haarlem Kennemerland een enorme kans op de gelijkmaker. Zelfs de opnieuw goed keepende Dennis van der Kraan was kansloos maar de inzet van de vrijstaande aanvaller ging een meter naast. Op slag van rust leek Maarten Wels op weg naar de 2-0 maar hij maakte de verkeerde keuze en ook Hilko Ceton slaagde er niet in de marge te vergroten. Overbos leidde bij rust, maar de kansenverhouding was ongeveer gelijk.

In de 48e minuut werd Overbos door de nummer laatst van de ranglijst in een zetel geholpen toen de keeper en een verdediger elkaar in de weg liepen. Marc de Jonge profiteerde dankbaar: 2-0. Vijf minuten later was de wedstrijd gespeeld. Bij de zijlijn werd een onvoorstelbaar domme overtreding gemaakt op Maarten Wels waar de inworp voor de gasten leek. Dave van Laar vond het kopsterke hoofd van Jaap de Groot voor de 3-0.

Met nog een kleine veertig minuten te spelen en onder erbarmelijke weersomstandigheden werd de wedstrijd er niet beter op. De gasten geloofden nauwelijks nog in hun kansen, al moest Dennis van der Kraan wel een paar keer in actie komen. Overbos kreeg de beste kansen op meer, maar telkens werd de verkeerde keuze gemaakt. In de 85e minuut kreeg Maarten Wels de bal op een presenteerblaadje van een verdediger maar hij strandde op de keeper. In blessuretijd werd het 3-1 uit een corner, tot grote woede van Marcel Faber.

Dat tegendoelpunt was niet het enige smetje op de verdiende overwinning. Kort na de 3-0 moest Marc de Jonge met een knieblessure van het veld omdat zijn tegenstander vol op de knie van De Jonge terecht was gekomen. Na afloop van de wedstrijd kon Marc de Jonge wel steunen op zijn zere been, de schade lijkt mee te vallen

Bij de foto's: Thijmen Wels scoort de belangrijke 1-0, Dave van Laar slaagt er niet in de marge te vergroten (foto's Ron van der Steeg)