Gemeente laat invulling 30 april over aan organisaties

28 februari 2013 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De gemeente is niet van plan zich te bemoeien met het programma voor 30 april, de dag dat koning Willem-Alexander de troon overneemt van zijn moeder Beatrix. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders geantwoord op vragen van de fractie van Forza! Haarlemmermeer.

Forza! had vragen gesteld, omdat ze bang is dat de traditionele vrijmarkten in het water vallen doordat mensen thuis op televisie de troonwisseling willen zien. Ook andere festiviteiten op Koninginnedag zouden erdoor in het gedrang komen.

Forza! wilde daarom weten welke gevolgen de inhuldiging van de nieuwe koning heeft voor de festiviteiten in Haarlemmermeer. Het college antwoordt op die vraag dat alle festiviteiten op 30 april doorgaans worden gehouden op initiatief van oranjeverenigingen en -comités, speeltuinverenigingen en dorps- en wijkraden. Volgens B en W is het aan de initiatiefnemers om te bepalen hoe de dag wordt ingericht. De gemeente komt in elk geval niet met nadere regels.

Het college ziet ook geen enkele reden om de vrijmarkten voor deze dag ter discussie te stellen. Het stelt nogmaals dat de organisaties van de festiviteiten over hun eigen programma gaan.

Landelijk hebben oranjeverenigingen inmiddels afgesproken dat de feestelijkheden zoveel mogelijk op 30 april zullen worden gehouden. Uitwijken naar een andere dag wordt niet als een goede oplossing gezien.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie