Gemeente gaf in 2012 bijna 5 ton uit aan hondenbeleid

28 februari 2013 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - De gemeente heeft vorig jaar bijna 500.000 euro uitgegeven aan de uitvoering van het hondenbeleid. Dat heeft het college van burgemeester en wethouders geantwoord op schriftelijke vragen van Forza! Haarlemmermeer.

De gemeenteraad besloot tijdens een turbulente vergadering in 2011 de hondenbelasting met ingang van 2012 opnieuw in te voeren om op die manier extra inkomsten te behalen. De gedachte toen was dat ruim 5700 geregistreerde honden ongeveer 440.000 euro in de gemeentekas zouden brengen. De hondenbelasting was jaren daarvoor juist afgeschaft, omdat de opbrengst vrijwel gelijk was aan de kosten om deze te innen.

Op verzoek van Forza! heeft het college een overzicht gemaakt aan wat het hondenbeleid vorig jaar direct en indirect heeft gekost. De kosten zijn ruim 491.000 euro, terwijl een bedrag van 485.000 euro was begroot. Het geld is onder meer uitgegeven aan het plaatsen en legen van afvalbakken, het inrichten van losloopgebieden, het geven van voorlichting en het opruimen van hondenpoep.

Forza! stelde de vragen naar aanleiding van een recente uitspraak van het gerechtshof in Den Bosch, die erop neerkomt dat het opleggen van hondenbelasting niet mag. Het college is het niet met Forza! eens dat de belastingaanslagen daarom nu al moeten worden geschrapt. Het is namelijk afwachten hoe de Hoge Raad later dit jaar over de kwestie oordeelt, aldus B en W in hun antwoorden aan de fractie van Forza!

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie