Museum Stoomgemaal Halfweg start nieuw seizoen

29 maart 2013 om 00:00 Cultuur

ZWANENBURG/HALFWEG - Museum Stoomgemaal Halfweg gaat weer een nieuw seizoen tegemoet.En dat start meteen met het Museumweekend: 6 en 7 april is het oude gemaal weer vol onder stoom.

Bezoekers kunnen die dagen echt de sfeer van een werkend stoomgemaal beleven: het helse ketelvuur, de stoom, de geur van smeerolie, de stampende stoommachine, het bruisende water, voortgestuwd door zes enorme schepraderen, die samen maar liefst anderhalf miljoen liter water per minuut verplaatsen.

Het museum beschikt verder over een collectie model- en bedrijfsstoommachines, waarbij de laatsten ook onder stoom zullen zijn. Vrijwilligers geven tekst en uitleg. En de kinderen worden niet vergeten. Want behalve de modelmachines is er d 'meterman' die ze allerlei proefjes laat doen, en de smid die gloedvol vertelt over vuur en ijzer, waarbij hij ze ook zelf de smeedhamer laat hanteren.

Het museum, op loopafstand van het nieuwe treinstation, is beide dagen open van 10 tot 16 uur; start stoommachine rond 11.30 uur. Vanwege het Museumweekend geldt er een gereduceerd tarief: bezoekers betalen alleen 'stoomtoeslag'. Zie tevens www.stoomgemaalhalfweg.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie