Kom naar 'Lotte' in 'theater' Historisch Museum Haarlemmermeer

15 april 2013 om 00:00 Cultuur

HAARLEMMERMEER - In het Historisch Museum Haarlemmermeer is op donderdag 25 april het toneelstuk 'Lotte' te aanschouwen. 'Lotte' bestaat uit drie monologen, bewerkt tot een toneelstuk en gaat over Charlotte, de grote liefde van Fritz Pfeffer. Ontvangst is vanaf 20 uur en het toneelstuk start om 20.30 uur en toegang is € 5,- inclusief koffie. Aanmelden kan via infohmh@xs4all.nl, of (023) 562 04 37, vol is vol.

Charlotte Pfeffer-Kaletta, 'Lotte', de grote liefde van Fritz, die niet wist waar haar Fritz ondergedoken was en die na de oorlog moest lezen wie Dussel was. De woede, de onmacht …. Wie was deze Dussel-Fritz Pfeffer in werkelijkheid? Deze werkelijkheid blijkt een andere te zijn dan die Anne Frank in haar dagboek schilderde. Was Dussel een sikkeneurige, kleinzielige en irritante man? Dussel, spreek je uit als Doesel, wat dom betekent. Hierdoor krijg je het beeld, dat in de ogen van een dertien/veertienjarige alles wat volwassen is, ouderwets is. De liefde van Charlotte, 'Lotte' naar haar Fritz toe …..

Het toneelstuk is geen afkeuring naar Anne Frank, maar geeft een beeld van vijfentwintig maanden opgesloten zitten op zo'n kleine ruimte en wat het doet met mensen wanneer ze te lang en te dicht op elkaar zitten en hun balans kunnen verliezen.

"De mensen een spiegel voor houden: dit mag nooit meer gebeuren…'' aldus Fred Rosenhart .

Ontstaan van 'Lotte'

Het toneelstuk is geproduceerd door Fred Rosenhart, ook bekend van onder andere Living History in Museum De Cruquius. Het toneelstuk is ontstaan, doordat Rosenhart al een aantal jaren de tandarts Fritz Pfeffer (Dussel) in Anne Frank heeft gespeeld. Hij bleef zich steeds afvragen wie die Dussel nu is. Fred is vervolgens informatie gaan zoeken en stuitte op en boek van de kamergenoot van Anne Frank. Men heeft bij toeval eind jaren 80 op het Waterlooplein, de nalatenschap gevonden van Fritz Pfeffer en Charlotte Pfeffer-Kaletta. Door deze verhalen uit onder andere het ongecensureerde dagboek, kon Rosenhart een beeld vormen over het leven van Charlotte (Lotte), Dussel en Anne Frank.

Rosenhart is ongeveer 4 jaar geleden begonnen aan het toneelstuk, maar moest onder andere toestemming krijgen van de Anne Frankstichting uit Basel Zwitserland. Je kunt namelijk altijd Anne Frank spelen maar niet de officiële naam gebruiken en of je moet in het stuk iets schrijven wat niet klopt, maar Rosenhart wilde dat niet. Nu jaren wachten is het zover!

Het Historisch Museum Haarlemmermeer bevindt zich aan de Bosweg 17 in Hoofddorp, in het Haarlemmermeerse Bos tussen Claus Event Center en het Courtyard hotel in.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie