Miljoenen rupsen bederven woongenot

13 juni 2013 om 00:00 Nieuws

Elk jaar zijn er wel wat rupsen van de spinselmot te vinden in de bomen in Polderburg. Maar dit jaar is er sprake van een regelrechte plaag. Bomen die wel bomvol zitten met rupsen en grijs/wit spinsel, maar waar nog nauwelijks aan blaadje groen is te vinden.

HOOFDDORP - Vies, akelig, geen gezicht en ‘je kreeg spontaan overal jeuk als je er naar kijkt. Bewoners van Polderburg vindt het tijdelijk ‘niet echt leuk in de staat’. Een groot aantal bomen zit vol met de spinselmot of stippelmot.

De uitbraak was zo groot dat bewoners zelfs de hulp inriepen van de gemeente en de brandweer. De laatste zette zelfs brandweerspuiten in om de plaag aan te pakken. De actie leverde spectaculaire beelden op, maar niet echt een oplossing. Maandag zaten de meeste bomen nog steeds vol met rupsen die, via de stam, over de trottoir liepen richting voortuinen en woningen. Meerdere bewoners klaagden zelfs over rupsen in huis.

“We hebben het met water geprobeerd. Met water en spiritus. Met kokend water. Met hogedruk spuiten. Maar wat we ook doen - die beesten blijven komen. Kijk, we hebben op zich niets tegen dieren. Maar dit is geen gewone situatie. Die dieren zitten ook in de struiken in de voortuinen. Je wordt er akelig van”, laat een van de bewoners maandagochtend weten. Zij vrezen de komende jaren opnieuw het slachtoffer te worden van zo’n rupsenplaag.

“Nogmaals - we hebben er al enkele jaren last van maar dit jaar is het wel heel erg. Je kunt je dus afvragen of de rupsen alleen op dit type bomen afkomen. Want als dat zo is, dan moet wellicht gekozen worden voor een ander type boom. En we weten niet of de gemeente daar voor kiest.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie