‘Overleg over Omgevingsraad Schiphol chaos’

13 juni 2013 om 00:00 Nieuws

SCHIPHOL - Het overleg aan de zogeheten Alderstafel over de vorming van een nieuwe Omgevingsraad voor Schiphol is een chaos. Dat zegt het PvdA-Statenlid Gohdar Massom uit Nieuw-Vennep, die al enkele malen kritische vragen heeft gesteld aan Gedeputeerde Staten van Noord-Holland.

De Omgevingsraad moet in de plaats komen van de Alderstafel zelf en de CROS (Commissie Regionaal Overleg Schiphol). De organisatie moet het toekomstige overlegplatform worden van luchtvaartbranche, overheden en bewonersorganisaties. Volgens Statenlid Massom zijn de bewonersvertegenwoordigers onderling hopeloos verdeeld en is het daarom een moeilijke opgave om een akkoord te bereiken. De PvdA’ er stelt dat hierdoor veel onrust is ontstaan onder bewonersdelegaties. In verband met de impasse heeft de kwartiermaker van de Omgevingsraad, oud-minister Hans Alders, een overleg later deze maand met onder andere president-directeur Nijhuis van Schiphol afgezegd.

De planning was dat de nieuwe Omgevingsraad al 1 mei rond zou zijn. Alders heeft inmiddels in een brief aan het kabinet laten weten dat die datum niet haalbaar is gebleken. Volgens de secretaris van de Alderstafel, Johan Weggeman, is er niet zoveel loos. Hans Alders hoopt op korte termijn alsnog alle neuzen in dezelfde richting te krijgen, zodat de Omgevingsraad alsnog snel het levenslicht kan zien. Weggeman verwacht dat dit komende zomer al het geval is.

De gesprekken aan de Alderstafel verlopen over het algemeen moeizaam. Eerder werd al bekend dat er nog altijd geen overeenstemming is over de verdeling van het vlieggeluid over de omgeving van Schiphol. Aan de orde is de evaluatie van de proef met een nieuw normen- en handhavingstelsel. Dit zou grote gevolgen kunnen hebben voor de overlast die straks rond de luchthaven wordt ervaren. Voorzitter Alders heeft de ondankbare taak om die overlast zo veel mogelijk over de verschillende gebieden te verdelen. Zoals te verwachten is gaan daarbij de meepratende bewonersgroepen niet over één nacht ijs.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie