‘We willen die masten hier echt niet en daarmee basta’

27 juni 2013 om 00:00 Nieuws

T-Mobile vroeg al eerder bij de gemeente een vergunning aan voor de masten, maar trok die snel weer in toen bleek dat er in de wijken Toolenburg, Bornholm en Overbos veel onrust ontstond over de plannen. Er werd in recordtijd een bewonerscollectief gevormd die de zendmasten moet tegenhouden. T-Mobile belegde dinsdag de informatieavond om te kijken of de bewoners nog op andere gedachten te brengen zijn, maar al snel bleek dat dit onbegonnen werk was.

Massaal verzet bewoners drietal wijken tegen komst UMTS-masten HOOFDDORP - “We zijn hier voor onze gezondheid en voor onze kinderen. Wij willen die masten hier echt niet en daarmee basta.” De emoties liepen dinsdagavond soms hoog op in het Fokker Event Center, waar telecomprovider T-Mobile een informatiebijeenkomst gaf over het plan op de hoek van de IJweg, busbaan en het Cannenburgpad twee 40 meter hoge UMTS-masten te plaatsen. Er was massaal verzet bij de ongeveer 120 aanwezigen.

De overvolle zaal puilde uit met verontwaardigde buurtbewoners. Ze lieten geen mogelijkheid voorbij gaan om duidelijk te maken dat de gehate masten ‘er toch niet komen’. Vertegenwoordiger John van der Lee van T-Mobile liet het woord eerst aan Bart Huizing van het Antennebureau, een door de rijksoverheid opgezette organisatie die onafhankelijke informatie geeft over de werking en mogelijke schadelijkheid van zendmasten. Zijn conclusie was dat antennes geen nadelige effecten hebben op de volksgezondheid.

De meeste aanwezigen hadden daar geen boodschap aan. “Dit is een eenzijdig verhaal”, zo vond een buurtbewoner. Volgens hem is uit een onderzoek helder gebleken dat elektromagnetische straling wel degelijk invloed heeft op het menselijk gedrag. Huizing vond dat de bewoner daarover maar in discussie moest gaan met de Gezondheidsraad, die juist vindt dat er geen risico’s zijn.

Een andere bewoonster wilde weten waarom de masten eigenlijk nodig zijn. Het bereik in de wijken is volgens haar prima. Van der Lee stelde dat het antwoord simpel is. Als iedereen het bij bellen en sms’en zou houden, dan is er voldoende capaciteit. Maar steeds meer mensen willen tegenwoordig snel mobiel internet om te kunnen facebooken en twitteren. “Een app van Buitenradar op je smartphone vreet al veel capaciteit. Maar als jullie geen masten willen, dan doen we het toch gewoon niet. Dan houd ik mooi 2 ton per mast in mijn zak.”

Dat maakte de zaal alleen nog maar opstandiger. Een buurtbewoonster, die zichzelf een oude hippie noemde, griste de microfoon uit de handen van de vertegenwoordiger van T-Mobile. Zij wilde weten wie van de aanwezigen er tegen de masten was. Bijna alle handen gingen de lucht in. Er was één man zo dapper zijn hand op te steken op de vraag wie voor was. Hoon was zijn deel.

Als de buurt dan tegen deze locatie is, zo kaatste Van der Lee de bal terug, dan moesten de bewoners toch wel betere plekken weten. Ook dat kwam niet uit de verf. Een collega van Van der Lee had bovendien in de wijk rondgereden en tot de conclusie gekomen dat dit groene veldje de beste optie was.

John van der Lee zei na afloop nog eens naar de locatie te zullen kijken. “We nemen alle bezwaren mee en gaan weer in overleg met de gemeente. Daarna bekijken we of we een aanvraag gaan indienen of niet.”

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie