Vrouwenkoor Haarlemmermeer zet al zestig jaar de juiste toon

26 september 2013 om 00:00 Nieuws

Precies op de verjaardag wordt het diamanten jubileum gevierd met een concert in de podiumzaal van Pier K aan het Raadhuisplein in Hoofddorp. Een concert met voor de pauze een Spaans tintje. Na de stop worden lievelingsnummers van de leden gezongen. Een programma dat er heel anders uitziet dan in de beginjaren van het koor dat het levenslicht zag als Hoofddorps Dameskoor 'Zanglust'. In feite de tegenhanger van het Hoofddorpse mannenkoor 'Zang en Vriendschap' vertelt huidig voorzitter Wil Dolieslager met een blik op het omvangrijke archief. "Net als onze mannen willen ook wij graag zingen, zeiden een paar vrouwen. Ze gingen de deuren langs en belegden voor 5 oktober 1953 in De Beurs een vergadering. Die werd druk bezocht en direct werd het koor opgericht."

'Na elke repetitie kom ik heel blij thuis' HOOFDDORP - Sfeer, verbondenheid en gezelligheid. Het fundament van Vrouwenkoor Haarlemmermeer. Zo was het en zo is het nog steeds. Anders had het koor de 60 jaar niet gehaald. Zaterdag 5 oktober is het zover.

De eerste dirigent was Gerard de Barbanson. Hij was streng en hij had ontzag. De leden deden het er mee, veel ander vertier was er nog niet. De vrouwen waren er echt even uit. En dat laatste is nog steeds het geval. De repetitie op maandagavond is een feest. Dankzij de bevlogenheid en de humor van dirigent Jetze Dubbelman is het een avond vol ontspanning die niemand wil missen. "Elke keer weer kom ik heel blij thuis. We leren veel en er is altijd wel wat te lachen", is de ervaring van Wil die zelf 10 jaar lid is van het koor.

Zoals de naam al aangeeft, vrouwen maken de dienst uit bij het koor. Wat dat betreft is de dirigent een vreemde eend in de bijt. Is nooit overwogen mannen toe te laten en er dus een gemengd koor van te maken? Het lijkt of Wil het in Keulen hoort donderen. "Nee, we willen er geen mannen bij hebben. We hebben er één, onze knuffeldirigent Jetze en dat is genoeg. Die kerels blijven maar lekker thuis. Voetballen kijken of alvast de piepers schillen." Vrouwenkoor Haarlemmermeer zingt licht klassiek, lichte jazz en musicals. Het koor telt momenteel 33 leden waarvan de jongsten in de veertig zijn en de oudste 69 is. Nieuwe leden worden met open armen ontvangen.

Elk jaar doet het koor mee aan Dialoog in Muziek in de Hoofddorpse Marktpleinkerk en aan de bekende korendag in Monnickendam. Daarnaast is er het jaarlijkse eigen concert en af en toe een koffieconcert. Voor het grote jubileumconcert, met medewerking van vaste pianiste Oksana Polman en gitarist Rob Spierrenburg, zijn nog kaarten beschikbaar. Ze kosten 10 euro (inclusief consumpties, een hapje en een drankje) en zijn te bestellen via (023) 561 11 55. Voor informatie over het koor: vrouwenkoorhmeer@quicknet.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie