'Massaal stemmen op nieuw dorpshuis' (+ video)

5 december 2013 om 00:00 Nieuws

ZWANENBURG - Na een laatste selectie zijn twee schetsontwerpen voor een nieuw dorpshuis overgebleven en aan de inwoners van Zwanenburg en Halfweg gepresenteerd. Zij kunnen hun voorkeur laten weten door via de computer hun stem uit te brengen. Als bijlage aan dit artikel zijn twee filmpjes toegevoegd waarin de twee architecten - Heren 5 en Onix - toelichting geven op hun ontwerp. Klik hiervoor op het film-icoontje onder de foto.

De computer. Het is de moderne tijd. Maar het betekent wél dat mogelijk stemmen verloren gaan omdat nu eenmaal niet iedereen een computer in huis heeft. Zeker de oudere mensen niet, zo klonk het tijdens de presentatie waarop zo'n 150 duodorpers waren afgekomen. Want wie geen computer heeft, heeft ook geen emailaccount en kan dus ook niet stemmen. Eén belletje vanuit de dorpsraad naar het gemeentehuis was voldoende om het probleem op te lossen. Een medewerker van de gemeente Haarlemmermeer is op dinsdag 10 december van 13 tot 17 uur en op maandag 16 december van 9 tot 13 uur in De Olm aanwezig om mensen zonder computer in de gelegenheid te stellen hun stem uit te brengen.

De beide schetsontwerpen, een van Onix Architecten en een van Heren 5 Architecten, zijn tot en met 19 december in De Olm te bezichtigen. Tot die datum kunnen uitsluitend inwoners van Zwanenburg en Halfweg middels een enquete aangeven welk ontwerp hun voorkeur heeft. Deze staat op de website www.haarlemmermeer.nl/zwanenburg. In De Olm staan twee computers waarmee mensen direct kunnen stemmen.

De dorpsraad hamert erop dat het belangrijk is dat er veel reacties binnenkomen. "Massaal stemmen dus. Hoe meer reacties hoe groter de inspraak wordt en hoe verder de inspraak reikt." Er zijn minimaal 250 reacties nodig om de inwoners te laten meekiezen. Wordt dit aantal niet gehaald dan geldt alleen de voorselectie van de begeleidingsgroepen en de selectiecommissie. Hoe meer stemmen hoe zwaarder deze meewegen. Bij meer dan 1000 reacties wordt het ontwerp met de meeste stemmen gekozen en verder uitgewerkt.

De inzendingen zijn beoordeeld op duurzaamheid, op materiaalgebruik en op de inrichting van het centrale plein. De architect van het gekozen ontwerp wordt begin volgend jaar bekend gemaakt. In de loop van 2014 moet het definitieve ontwerp voor het nieuwe dorpshuis klaarliggen zodat in 2015 de bouw kan beginnen en in het voorjaar van 2016 de nieuwe dorpshuiskamer geopend kan worden.

Het nieuwe dorpshuis met sporthal, bibliotheek, horeca en ruimtes voor vergaderingen en diverse activiteiten, komt in de knik van de Dennenlaan. Een stuk groen en de Lidl moeten ervoor verdwijnen. In de plannen verhuist Lidl naar de locatie van de huidige Olm. Stichting Leefomgeving Schiphol stelde in 2012 liefst 8,2 miljoen beschikbaar voor het nieuwe hart van Zwanenburg.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie