Carni Flora VCH wint 2 punten van koploper

24 februari 2014 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Gemini uit Hilversum, de koploper in de promotieklasse, was op bezoek in de Fanny Blankers Koenhal om tegen Carni Flora VCH heren te spelen. De Hilversummers voelen de hete adem van VV Utrecht in hun nek en konden zich geen puntverlies veroorloven. Met gedegen volleybal legde de Hilversumse formatie in de eerste twee sets de Hoofddorpers hun wil op. Aangemoedigd door een volle tribune kwam VCH terug in de wedstrijd en wist met overtuigende cijfers de derde en de vierde set te winnen. Dat de vijfde en beslissende set naar Gemini ging mocht de stemming niet drukken. Het verlies met 2-3 voelde voor de ploeg van Jon Lochtenberg als een overwinning, en zo werd deze na afloop in De Wissel dan ook uitgebreid gevierd.

Eerder dit seizoen verloor VCH in Hilversum de uitwedstrijd met 4-0 van Gemini. Op het eerste oog een ruime overwinning maar VCH had zeker kansen om punten te pakken van de titelkandidaat in de promotieklasse. In de thuiswedstrijd moest dan ook de revanche plaatsvinden.

In de eerste set begon Carni Flora VCH sterk aan de wedstrijd. Coach Jon Lochtenberg koos deze wedstrijd voor spelverdeler Remi Onclin die zijn aanvallers prima bediende en verdedigend een grote bijdrage leverde. Beide ploegen hielden de stand in eerste instantie goed in evenwicht. Halverwege de set namen de Hoofddorpers zelfs een verdiende voorsprong. Goede aanvallen en een prima blokkering brachten de Gooische mannen in problemen. Helaas vielen er ook een aantal onnodige fouten aan Hoofddorpse zijde en met sterk spel vanuit het achterveld wist Gemini de eerste set naar zich toe trekken met 21-25.

In de tweede set ging VCH kansloos ten onder. Menigmaal smoorde de Hoofddorpse aanval in het blok van Gemini, en daar waar de servicefouten van VCH zich opstapelden wist Gemini veelvuldig de vloer aan Hoofddorpse zijde te vinden. Met een wel heel duidelijke eindstand van 15-25 ging de tweede set naar Gemini.

Een uitwedstrijd bij VCH thuis win je nooit zomaar. Dat bleek wel in de derde set toen Gemini bezweek onder de slimme services van Jordi van Kessel. Met geplaatste floaters in de hoek van het veld kwam menige verdediger in de problemen. Spelverdeler Remi Onclin kwam steeds beter in de wedstrijd en speelde, dankzij een goede service-pass, nu ook veel ballen op het eerste tempo naar Jorrit van der Schot. Deze middenaanvaller zweeft altijd wel ergens in de lucht om de bal vervolgens genadeloos tegen de grond te slaan. Ook de uitstekende rentree die Justin van Kessel maakt in het eerste team van VCH mag niet onvermeld blijven. Na een ernstige schouderblessure is deze passer-loper weer terug en leverde in aanvallend, maar vooral ook in verdedigend opzicht, weer een belangrijke bijdrage. Met dit sterke collectief aan spelers kwam VCH in de derde set geen moment in de problemen. VCH won de derde set met maar liefst 25-17.

Het team van Jon Lochtenberg trok het hoge niveau van de derde set door in de vierde. Bij Gemini sloeg de verbijstering toe en menige aanvaller sloeg de bal overtuigend in het net. Ondanks enkele dubieuze beslissingen van het arbitrale duo liet VCH zich niet van de wijs brengen. Dit in tegenstelling tot de ploeg uit Hilversum die blijkbaar vier aanvoerders in het veld had staan en regelmatig in groepsverband de beslissingen van de scheidsrechters bekritiseerde. Deze verkeerde focus kwam Gemini duur te staan, ook deze set ging met 25-21 naar Hoofddorp.

Bij een gelijke setstand van 2-2 wordt een allesbeslissende vijfde set gespeeld. Hoewel Hoofddorp sterk begon en snel een grote voorsprong opbouwde kwam Gemini sterk terug. Alle frustraties van twee verloren sets verdwenen en Gemini liet zien waarom ze koploper in de competitie waren. Hoewel Carni Flora VCH nog met een kleine voorsprong van 8-7 wisselde, was het na de wissel gedaan. Met een aantal foutjes op rij nam Gemini een voorsprong van enkele punten en gaf deze niet meer uit handen. De vijfde set verloor VCH met 12-15.

Ondanks het verlies van de vijfde set kon de stemming aan Hoofddorpse zijde niet meer stuk. Het verlies werd als een overwinning met het aanwezige publiek gevierd. Het was duidelijk dat VCH twee punten had gewonnen en de koploper evenzoveel punten had verloren waardoor nu VV Utrecht de ranglijst in de competitie heeft overgenomen.