Huis van de week: Een bijzonder groot huis uit de jaren '30

30 juni 2014 om 00:00 Ondernemend

ZWANENBURG - Dit laatste Huis van de Week voor de zomervakantie, is een goed onderhouden 30'er jaren zeskamerwoning met eigen parkeerplaats en royale garage in de achtertuin. Het adres? In het oude centrum van Zwanenburg aan de Iepenlaan 34. Al 22 jaar wonen Ruth en Piet Kuiper hier met heel veel plezier.

"Maar een huis met vijf volwaardige slaapkamers verdeeld over de eerste en tweede verdieping is gewoon voor ons twee veel te groot geworden", vertelt Ruth. "We gaan inmiddels alle twee richting de 80. Het wordt nu wel tijd voor een kleiner huisje. Maar we hebben hier al die jaren heerlijk gewoond. En nog! Maar het is echt een familiehuis voor een gezin met twee of drie kinderen. En alles is hier in de buurt. Op loopafstand en op de fiets. De Iepenlaan loopt parallel aan de Dennenlaan, de winkelstraat van Zwanenburg. Er loopt een straat binnendoor en dan is het echt nog geen 200 meter lopen naar Albert Heijn en Dirk van den Broek. En op de Dennenlaan vind je echt alles, banken, de bakker, een slager, drogisterijen, bloemen-, fiets- en brillenwinkel. IJscafé, zelfs een modeboetiek en een post- en tijdschriftenwinkel. Ook dichtbij zijn de basisschool 'De 8-baan', kinderdagverblijven en naschoolse opvang. Iets verderop in het dorp is ook nog de Lidl, de Hema en de Action. Echt ideaal. Maar dat geldt ook het recreatiegebied 'Spaarnwoude' en uitvalswegen richting Schiphol, Amsterdam, Haarlem en strand. En natuurlijk het nieuwe NS-station in Halfweg."

Het huis is al meer dan 50 jaar in het bezit van Piet, een geboren en getogen Zwanenburger. Zijn opa begon ooit een smederij op de hoek van de Iepenlaan en de Zwanenburgerdijk. Daarna nam Piet's vader het over. "En ik ben mijn vader weer opgevolgd", vertelt Piet. "Daarna hield het op met de smederij in Zwanenburg; toen ik met pensioen ging is het gestopt. Dit huis was vroeger van mijn vader en toen ik een jaar of 25 was zei hij dat ik het maar moest kopen. Dat heb ik gedaan. De eerste jaren was het nog verhuurd, ik ben er pas later zelf gaan wonen. In 1980 is alles uitgebouwd en gerenoveerd; toen zijn ook de vloerbalken vernieuwd. Het was van oorsprong een vrij klein huis, zoals het er nu bij staat hebben wij gedaan. Dat moest wel, want de kinderen woonden toen allemaal nog thuis."

Piet werd al vroeg weduwnaar en leerde in 1989 tijdens een vakantie de in Duitsland wonende Ruth kennen. "En nu wonen wij al weer 22 jaar samen hier", gaat Ruth verder. "We hebben ook nog een klein huisje in Duitsland, vlakbij de Elbe, maar we willen toch liever samen hier verder oud worden. Dit is wel een bijzonder huis. Ze noemen het ook wel een 'poortwoning'. De poort naast het huis geeft toegang tot onze achtertuin en parkeerplaats. Hoe je het ook wilt noemen. Hier is plaats voor drie auto's. Ze mogen alleen niet breder zijn dan 2 meter, want dat gaat niet met de poort. Maar de grote Jeep van onze zoon kan er makkelijk door. Maar omdat het zo afgesloten ligt is het dus ook een ideale locatie voor iemand die bijvoorbeeld een oldtimer heeft."

In de achtertuin, met een oppervlakte van 190 m2, staat niet alleen de garage, maar ook een prachtige overdekte BBQ waar je met 10 personen aan kunt zitten. Maar binnen is zeker ook ruimte genoeg. In de woonkamer ligt een fraaie parketvloer, er is een open haard en de balken aan het plafond zijn massief. Naast de gezellige woonkeuken is een badkamer met een luxe hoekbad en vloerverwarming. De tweede badkamer is op de eerste verdieping; daar is ook de zeer ruim bemeten ouderslaapkamer, een strijkkamer en nog een slaapkamer. Op de zolderverdieping zijn ook nog twee slaapkamers. "Zwanenburg is een heel fijn dorp om te wonen", eindigt Ruth haar verhaal. "En zeker in dit huis. Alles in de buurt en toch heel rustig. Maar voor ons lijkt het nu wel alsof het huis elke dag groter wordt….. De hoogste tijd dus voor iets kleiners. Maar Piet en ik weten zeker dat de volgende bewoners hier net zo fijn zullen wonen als wij."

Voor meer informatie:

www.regiomakelaars.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie