Wat te doen met nieuwe zendmasten?

3 juli 2014 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP - Wel of geen zendmasten in de buurt van woonbebouwing?  Die belangrijke vraag ligt vanavond voor tijdens een debat in de gemeenteraad. Voor het bewonerscollectief Zendmastprotest is het antwoord op de vraag duidelijk: zendmasten zijn een gevaar voor de volksgezondheid en moeten daarom ver van woonwijken vandaan blijven.

De raad zou eigenlijk al voor de raadsverkiezingen over zendmasten debatteren, maar de discussie werd uitgesteld omdat het college van destijds eerst meer informatie wilde inwinnen. Dat is inmiddels gebeurd en het standpunt van het nieuwe college is helder: volgens de Gezondheidsraad is niet duidelijk aangetoond dat de elektromagnetische straling van zendmasten schadelijk is voor de gezondheid. Een zogeheten voorzorgsprincipe, waarbij een overheid uit voorzorg bepaalde ontwikkelingen niet toestaat, is daarom niet langer noodzakelijk.

Het bewonerscollectief Zendmastprotest, dat ten strijde trekt tegen nieuwe UMTS-masten in Nieuw-Vennep en Hoofddorp, denkt daar heel anders over. Het collectief is opgericht naar aanleiding van plannen van KPN en T-Mobile om nieuwe masten te plaatsen. Overigens ligt er voor Nieuw-Vennep wel een aanvraag van KPN, maar verantwoordelijk wethouder Adam Elzakalai zei vorige week desgevraagd dat er voor de omstreden lokatie in Hoofddorp helemaal geen concrete vergunningaanvraag ligt. Eerder waren er andere berichten van T-Mobile.

Volgens het bewonerscollectief wordt het voorzorgsprincipe al jaren internationaal geadviseerd, onder meer in resoluties van het Europees parlement. Nederland zou het enige land zijn dat het gevaar van elektromagnetische straling net zo serieus neemt.

De bewoners voelen zich gesteund door meerdere internationale kopstukken op het gebied van straling. Zo heeft de bekende Nederlandse hoogleraar Lucas Reijnders de gemeenteraad opnieuw laten weten dat er een verkeerde koers dreigt te worden gevolgd. Er ligt ook een brief aan het college van dr. Lennart Hardwell, die de wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ervan heeft overtuigd dat elektromagnetische straling mogelijk kankerverwekkend is.

Ook een derde deskundige, de Amerikaanse professor Martin Blank, heeft de gemeente een brief geschreven met de dringende boodschap dat zij met het nieuwe beleid echt op de verkeerde weg zit. Het laatste woord is nu aan de gemeenteraad. Zij mag aan de hand van de vele adviezen bepalen wat er met nieuwe zendmasten in de polder moet gebeuren.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie