Rinus de Laat en Elly Schönhage zijn getrouwd

30 augustus 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

HAARLEMMERMEER - Ze hebben er lang naar uitgekeken, maar vrijdag 29 augustus is het dan eindelijk zo ver dat ze elkaar het ja-woord kunnen geven. En dat klinkt krachtig. En prachtig. Rinus de Laat en Elly Schönhage gaan voortaan als getrouwde mensen door het leven.

'In de herfst van ons leven gaan wij het echt beleven' staat er op de huwelijksaankondiging. Maar wie Rinus (75) en Elly (82) deze middag de Waterschapszaal van museum De Cruquius ziet binnenstappen moet denken dat voor hen juist de lente begonnen is. Rinus, gestoken in een stemmig donker kostuum houdt zijn aanstaande, korenblauw mantelpakje en het haar kunstig opgemaakt, stevig bij de hand. Galant begeleidt hij haar naar de grote stoel en als zij op aandringen van de ambtenaar van de burgerlijke stand gaan zitten, werpt hij Elly een liefdevolle blik toe.

In zijn eigen Rolls, prachtig in de bloemen, zijn ze naar de trouwlocatie gekomen. De bruidegom stralend achter het stuur. Ook de trouwzaal is een plaatje. Door Mart Vester van Global Garden spontaan en geheel belangeloos ingericht met prachtige planten. Het is dezelfde zaal waar in december vorig jaar de vonk oversloeg, brengt ambtenaar burgerlijke stand Fred Bulk in herinnering. Hij schildert de bruidegom af als 'een man die integer is en recht door zee'. De bruid als 'een vrouw die zorgzaam is in hart en nieren en begeesterd door de kunst'.

Dan volgt het grote moment. Bulk vraagt het bruidspaar op te staan en vervolgens wordt overgegaan tot het uitspreken van het officiële Ja-woord 'Marinus de Laat, neemt u aan tot uw wettige echtgenote Elfriede Gabriëlli Olga Schönhage en belooft u getrouw….' Als de trouwambtenaar is uitgesproken volgt een diepe stilte. Marinus buigt zich wat naar voren. "Wilt u dat nog eens herhalen?" zegt hij met een innemende lach. En dat gebeurt. Nu volgt er een krachtig 'Ja' De bruid is kennelijk beter bij gehoor want amper is de trouwambtenaar uitgesproken of al even krachtig klinkt ook haar 'Ja'. Gevolgd door een innige kus en een luid applaus van de vele aanwezigen.

Als de ringen zijn uitgewisseld en alle handtekeningen zijn gezet, ontvangt Rinus 'als hoofd van het gezin' het trouwboekje. Hij bladert er wat in en kijkt dan de trouwambtenaar aan. "Mag ik wat vragen?" De vele genodigden houden de adem in. Er zal wel weer iets bijzonders gebeuren. En dat gebeurt er ook. Rinus wijst op de vele lege blaadjes. "Mogen wij dit trouwboekje ook als agenda gebruiken want wij geloven niet dat de ooievaar nog kinderen zal brengen." Een lachsalvo weerkaatst tegen de dikke muren van het voormalige stoomgemaal. Rinus straalt, Elly ligt dubbel. De trouwambtenaar verslikt zich zowat en bekent dat hij veel heeft gehoord, maar dit nog nooit.

Het tv-programma Man bijt Hond heeft de huwelijksceremonie gefilmd. In de uitzending op 8 september is het resultaat te zien.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie