GroenLinks serveert 8 oktober weer Wereldmaaltijd

30 september 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

CRUQUIUS - Voor het zevende achtereenvolgende jaar houdt GroenLinks weer een wereldmaaltijd. Dat gebeurt vanouds op Wereldvoedseldag 8 oktober, de dag waarop wereldwijd wordt stilgestaan bij de ongelijke verdeling van ons voedsel. Dit jaar is de locatie het dorpshuis aan de Oude Spaarneweg in Cruquius. De maaltijd begint om 18 uur.

Voorafgaand aan de maaltijd voert Joris Lohman het woord, directeur van de Youth Food Movement en bestuurslid van Slow Food International. Volgens hem hebben we in de afgelopen 50 jaar voedsel met succes zo goedkoop mogelijk gemaakt. Maar als we blijven doen alsof voedsel geen prijs heeft, nemen we uiteindelijk onszelf in de maling, aldus Lohman.

Dat cacao- en chocoladeboeren ver van ons bed gedwongen zijn om hun producten zo goedkoop mogelijk te leveren aan de wereldmarkt verbaast vrijwel niemand meer. Maar hoe zit het met eerlijke handel in ons eigen land? Van alle betrokkenen in de weg die ons eten aflegt van boer naar bord, houdt de boer het minste over: van elke euro die de consument afrekent in de supermarkt, gaat slechts een paar cent naar de boer. De vraag op 8 oktober is of dit ook anders kan.

De driegangenmaaltijd die avond wordt weer bereid volgens het bekende principe: als iedereen deze hoeveelheid elke dag zou eten, zou elke aardbewoner voldoende te eten hebben. Wie daardoor een karig maal verwacht, zal positief worden verrast. Dit is dan ook een van de doelen van de wereldmaaltijd: het wegnemen van het hardnekkige idee dat de aarde niet genoeg voedsel zou voortbrengen om 7 miljard mensen dagelijks een volwaardige maaltijd voor te zetten.

De Wereldmaaltijd duurt tot ongeveer 20.30 uur. De maaltijd is toegankelijk voor iedereen. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Aanmelden kan via gl@haarlemmermeer.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie