'Kerst is meer dan lekker eten, mooi en gezelligheid'

30 november 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

NIEUW-VENNEP - "De boodschap van kerst is ook dat God van mensen houdt. Dat Hij ze niet in de steek laat, hoe donker het ook kan zijn in een mensenleven. Juist kerst biedt de kerk een prachtige kans mensen mee te nemen op de zoektocht naar hoop. En dat nadrukkelijk met kerst mensen bij elkaar kruipen, dat hoort er ook bij. Zij geven daarmee uiting aan het basale verlangen naar geborgenheid."

Door Frans Witteman

Voor dominee Taco Koster van CrossPoint - kerk in Getsewoud, staat het als een paal boven water. Kerst is een bijzonder fenomeen. In onze westerse cultuur krijgt het van alle feesten de meeste aandacht. Ook commercieel gezien. "En dat terwijl kerst in de eerste eeuwen van het christendom geen rol speelde. Veel meer lag de nadruk op kruis en opstanding. In de bijbel is kerst, het beginverhaal over Jezus, slechts een opmaat naar Pasen. Dat grote feest, de overwinning op de dood is in onze cultuur op de achtergrond geraakt. Om over Pinksteren maar te zwijgen."

Sfeer en romantiek in de donkere dagen van het jaar, het mag allemaal van Taco Koster. Hij houdt er zelf ook van. Maar hij vindt het spijtig, een gemiste kans zelfs, als het daar bij zou blijven. "Kerst is zo veel meer dan met familie en vrienden bij elkaar kruipen bij de open haard met een goed glas wijn", zegt de 47-jarige dominee van de jonge kerk CrossPoint in zijn werkkamer. Niet gelegen in een statige pastorie, maar in een gewoon rijtjeshuis in de vinexwijk Getsewoud. "Met kerst vieren we het grote mysterie van de menswording van God. Hij werd zichtbaar in een klein en hulpeloos kind. Jezus. Gods Zoon. De wereld waarin we leven is een wereld met veel moois, maar ook veel rottigheid. Juist in deze wereld is God aanwezig. Kwetsbaar en soms nauwelijks zichtbaar, maar wel hoopvol, liefdevol en tegendraads."

CrossPoint, ruim tien jaar geleden gestart vanuit de Vennepse Witte Kerk, is een pionierende en inmiddels zelfstandige kerk in een jonge wijk waar zo'n 17.000 mensen wonen. Vanuit alle windrichtingen én geloofsrichtingen zijn ze er neer gestreken. Hoewel van protestantse origine presenteert CrossPoint zich als kerk in Getsewoud. "De mensen zijn hier opnieuw begonnen, zijn hier fris van start gegaan. Net als CrossPoint. Wij plakken er dan ook geen etiket op. Iedereen is welkom. Uit welke hoek je ook komt en welke vragen je ook hebt. Wij proberen in deze wijk iets goeds te betekenen voor alle mensen, ook buiten de kerk." Dat dit met vallen en opstaan lukt, dat ontgaat Taco Koster niet. "Er is een gestaag groeiende groep die bij CrossPoint betrokken is", ziet de dominee die 3,5 jaar geleden vanuit Rijnsburg naar Nieuw-Vennep kwam en zich er als een vis in het water voelt.

Gevraagd wat voor hem de kernwoorden van kerst zijn zegt Taco Koster: "Gezelligheid, liefde, licht en hoop met Jezus als overkoepelende factor."Hij roert nadenkend in zijn koffie en zegt dan: "Mensen vragen mij weleens: Taco, wat heb je zelf aan kerst? Ik zeg dan dat ikzelf ook geniet van de sfeer en van de ontmoetingen met familie en vrienden. Maar dat kerst voor mij ook een uitdaging is hoe ik mensen kan prikkelen dat ze iets van God ontdekken. Dat motiveert mij hier dominee te zijn. Gezelligheid, licht, hoop, het zijn prachtige begrippen, maar ik besef dat veel mensen, zeker met kerst, hiermee worstelen. Ebola, IS, een dierbare moeten missen, de boodschap hebben gekregen dat je ongeneeslijk ziek bent. En dan is er ook nog dominee Taco Koster die zegt dat God van mensen houdt. Ik geloof er niks van, zeggen ze. En dat kan ik begrijpen. Op de waarom vraag van het lijden is niet één simpel antwoord te geven. Ook niet door een dominee. Daarom ook kan kerst voor mensen heel ingewikkeld zijn. Juist tegen die mensen zou ik willen zeggen: Maar toch. Maar toch is er een God die je helpt, die je niet loslaat en soms verrassend aanwezig is. Iemand zei eens tegen mij 'in mijn diepste ellende waren er plots heel veel mensen om mij heen die me hielpen, die nadrukkelijk aanwezig waren en die voor me baden. Daarin heb ik iets van God ervaren'. Is dat niet geweldig?"

We praten over geborgenheid die mensen met kerst zoeken. Zij hopen dat in familie- of vriendenkring te vinden, maar ook in de kerk. "Iedere kerk zit op kerstavond vol. Is het traditie? Is het toch iets anders? Ik heb het idee dat het aantal mensen dat juist dan naar de kerk gaat weer groeiende is. Kennelijk is er in deze tijd waarin alles snel, snel, snel lijkt te moeten gebeuren, verlangen naar geborgenheid en saamhorigheid. Ervaren dat je er niet alleen voor staat. Een keer per jaar een rustpunt, een keer per jaar samen Stille Nacht zingen en je de vraag stellen wat God voor je zou kunnen betekenen. Ik gun het iedereen van harte."

FOTO:

Dominee Taco Koster: "Ik kan begrijpen dat kerst voor mensen heel ingewikkeld kan zijn."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie