Koningin Juliana speelt 'Vrouwen om Dr. Deninga' van Annie M.G. Schmidt

14 december 2014 om 00:00 Activiteiten

HOOFDDORP - "Hij is de meest beheerste, meest integere man die er bestaat. Een geniaal man, en zo correct, zo correct, nooit wat, nooit wat op hem aan te merken, in al die tien jaar dat ik bij hem ben". Woorden die voor Koningin Juliana wel erg schrijnend waren toen zij ze uitsprak als Juffrouw Wies, haar personage in het toneelstuk 'Vrouwen om Dr. Deninga'. Het is 1958, het jaar na de Greet Hofmans affaire. De vorstin heeft een eenzame, moeilijke tijd: haar huwelijk bevindt zich op een dieptepunt en haar oudste kinderen zijn het huis uit. Niemand minder dan Annie M.G. Schmidt krijgt de opdracht speciaal voor Juliana en haar vriendinnen een toneelstuk te schrijven. 'Annie M.G. op Soestdijk' van Het Toneel Speelt is een tragikomedie over het huwelijk van Koningin Juliana. Vanwege een verplaatsing is 'Annie M.G. op Soestdijk' op zondag 4 januari om 20.15 uur te zien in de grote zaal van De Meerse.

Voor dit zogenaamde 'stuk in een stuk' is gebruik gemaakt van 'Vrouwen om Dr. Deninga', het brutale blijspel van Annie M.G. Schmidt dat gaat over een man die nooit thuis is en bovendien een minnares heeft. In het originele stuk, dat tot op heden alleen en petit comité is opgevoerd op Paleis Soestdijk, speelde Juliana de rol van Juffrouw Wies, de secretaresse van een vreemdgaande arts die met man en macht probeert om de buitenechtelijke escapades van haar werkgever verborgen te houden. In dit nieuwe toneelstuk, waarin de oorspronkelijke eenakter in zijn geheel verwerkt is, worden de woorden van Juffrouw Wies in verband gebracht met Juliana's eigen situatie.

'Annie M.G. op Soestdijk' is een idee van schrijver Ton Vorstenbosch en regisseuse Mette Bouhuijs. Eerder maakten zij het toneelstuk 'Wilhelmina', waarmee zij ook in De Meerse te zien waren. De cast van 'Annie M.G. op Soestdijk' bestaat uit Annet Malherbe, Ria Eimers, Trudy de Jong, Saskia Temmink en Julia Akkermans.

De Meerse grote zaal

Zondag 4 januari - 20.15 uur

www.demeerse.com

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie