Ben van Dijk: kapper en klankbord

16 december 2014 om 00:00 Ondernemend

BADHOEVEDORP - Hij kan er een boek over schrijven. Meerdere zelfs. Zóveel heeft kapper Ben van Dijk in de ruim 42 jaar dat hij in Badhoevedorp kam en schaar hanteert, meegemaakt. Nog even en dan is het over met de gesprekken in de spiegel. Per 1 januari 2015 is Ben kapper-af.

Hij is 62 nu, was 14 jaar toen hij het kappersvak inrolde en was 19 toen hij op 8 mei 1972 als zelfstandig kapper aan de Nieuwemeerdijk in Badhoevedorp begon. Ruim 42 jaar later vindt Ben van Dijk dat de tijd gekomen is om plaats te maken voor een ander. In zijn geval plaats maken voor medewerkers want in Badhoevedorp neemt Karin van Heteren, 26 jaar in dienst, de kapsalon over. De zaak in Zwanenburg is verkocht aan Annet Vercouteren, 20 jaar in dienst.

De laatste dag van dit jaar is tevens de laatste werkdag van Ben van Dijk, kapper in hart en nieren. Hij beseft dat hij die dag afscheid neemt van een belangrijke en bijzondere periode in zijn leven. "Een kapperszaak beginnen is het beste wat me is overkomen", bekent hij. "Mensen hebben verhalen. Je hoort ze aan. Ik heb niet alleen geknipt, ik ben hier ook 42 jaar klankbord geweest." Er wordt weleens gezegd dat een kapper meer is dan een kapper. Ben beaamt dat. "Om je haar te laten knippen hoef je niet per se bij mij te zijn. Het barst van de kappers. Maar je verhaal kwijt kunnen en weten dat het onder de pet blijft, dat is iets heel anders. Mensen moeten daarop kunnen vertrouwen. En wat blijkt dan op mijn kappersstoel? Dat burgemeesters, artsen, wethouders en hoge functionarissen op ministeries ook maar gewone mensen zijn. Al komt die klant die op de bruiloft van Mabel en Friso is geweest, natuurlijk met prachtige verhalen terug."

De verhalen en heel veel lol maakten dat Ben, mensen mens pur sang, elke dag fluitend naar zijn werk ging. Een dag niet gelachen is een dag niet geleefd. "En gelachen heb ik. Inspelen op situaties, op opmerkingen, het is zó mooi", grijnst de kapper die gezegend is met een flinke dosis Amsterdamse humor.

Ben op zijn beurt heeft in echtgenote Talitha een uitstekend klankbord. "De verhalen die ik overdag hoor kan ik 's avonds bij haar kwijt. Ik heb het getroffen met haar en dat meen ik. Komend jaar zijn we veertig jaar getrouwd. We zijn te lui om weg te lopen." Zijn kenmerkende lach vult het hele huis.

Gaat de kapper in ruste zich vervelen? "Geen sprake van", bezweert Ben. "Ik ga fietsen en wandelen en mij middels vrijwilligerswerk verdiepen in mensen. En wie weet wat er nog meer op mijn pad komt."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie