'Laag Land' vol trots gepresenteerd

21 december 2014 om 00:00 Lokaal nieuws

Eerste exemplaar

voor burgemeester

Theo Weterings

HOOFDDORP - Zes seizoenen lang deelden polderbewoners hun herinneringen boven de verhalentafel in het Historisch Museum Haarlemmermeer. Het leverde een prachtig beeld op van vroeger. De verhalen kregen een plaats in het boek 'Laag Land' waarvan burgemeester Theo Weterings vrijdag het eerste exemplaar kreeg aangeboden. -

Door Frans Witteman

Sybil van Dam (67) leidt de Verhalentafel, maakt aantekeningen, werkt ze uit en koestert al die persoonlijke herinneringen. Omdat ze van mensen én van verhalen houdt, zoals ze zelf zegt tijdens de feestelijke middag vol nostalgie in het museum dat is volgestroomd met liefhebbers van de geschiedenis van Haarlemmermeer. Ze rangschikte de verhalen op onderwerp, bundelde ze en gaf ze een plaats in haar nieuwste boek 'Laag Land': Haarlemmermeerders vertellen. "Een boek waarin je begint, niet kunt ophouden en het jammer vind als je het uit hebt", zegt museumdirecteur Elise van Melis. "Een boek dat er slechts kon komen doordat u wilde vertellen over uw herinneringen. Dat deze zijn vastgelegd is een rijkdom. Ik vind het een grote eer dat ik het eerste boek in ontvangst mag nemen", bekent burgemeester Theo Weterings, een man met een grote belangstelling voor geschiedenis.

Terwijl gelegenheidskoor De Zwaanshoekertjes, versterkt met het koor Route 66 en onder begeleiding van gitarist Jan van 't Hoff en de accordeonisten Ans en Guus Wanders de stemming er goed inbrengen, en de boeken - 315 pagina's dik en boordevol oude foto's - in rap tempo verkocht worden, lijkt voor Cybil of er alweer een nieuwe verhalentafel is begonnen. Wat heeft 'de juf' veel te praten.

Ook Annie Schrijvers, geboren en getogen Hoofddorpse, is dinsdag na dinsdag aan de verhalentafel aangeschoven om onder andere te kunnen vertellen dat haar vader de eerste kraker van Nederland was. "We waren met zes kinderen en het huis aan de IJweg was veel te klein. Eén lid van de woningcommissie hield de verhuizing naar een grotere woning tegen omdat hij een hekel had aan grote gezinnen", kijkt ze terug. "Het huis Prins Hendriklaan 38 stond leeg en daar trok ons gezin in. Het was 1952. Twee weken later kreeg mijn vader alsnog de sleutel." Gevraagd aan de 83-jarige Piet Vrugt uit Cruquius naar het geheim van de verhalentafel zegt hij "Iedereen kan op een eerlijke en oprechte manier over het verleden vertellen. Een heel andere tijd. Toen wij er in 1963 kwamen wonen konden we de watertoren van Aalsmeer zien. Nu zit Hoofddorp tegen Cruquius aan."

Laag Land is voor 19,95 te koop bij boekhandel Stevens in Hoofddorp.

Sybil van Dam, Elise van Melis en burgemeester Weterings met het eerste boek. Foto Trudy Witteman.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie