Kan een starter wel een woning kopen?

11 mei 2015 om 00:00 Ondernemend

HAARLEMMEERMEER De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren fors gedaald en de hypotheekrente staat historisch laag. Daarbij is de overdrachtsbelasting verlaagd van 6% naar 2%. Er staan veel woningen te koop - het aanbod is groot. Dat betekent dat iemand die voor het eerst een huis wil kopen genoeg tijd heeft om een afgewogen keuze te maken voor een scherpe prijs.

Wel is voor een woning steeds meer eigen geld nodig. De maximale hypotheek bedraagt momenteel 104 procent van de woningwaarde. Dit percentage wordt jaarlijks met 1 procent afgebouwd naar maximaal 100 procent in 2018. Alle bijkomende kosten voor de verhuizing, verbouwing en inrichting moet men dan uit eigen zak betalen. Alleen als door verbetering van de woning de woningwaarde stijgt, mag voor de financiering worden uitgegaan van die hogere waarde.

Krijgt men een hypotheek, maar is deze niet toereikend voor de koopsom, dan kan men gebruik maken van een aantal hulpmiddelen zoals de Starterslening, Starters Renteregeling of een koopconstructie als Koopgarant. Dit is afhankelijk van wat de verkoper, vaak een woningcorporatie, of een gemeente biedt. Maar duidelijk is wel dat het voor starters nu echt een gunstige tijd lijkt om een eigen huis te kopen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie