Halve eeuw klaverjaszesdaagse SV DIOS

24 september 2015 om 00:00 Nieuws

NIEUW-VENNEP De klaverjaszesdaagse van DIOS gaat aanstaande vrijdag 25 september weer van start. Start: 20 uur, kosten: 8 euro per koppel. Inschrijven kan vanaf 19.30 uur in de DIOS-kantine. Omdat het de 50e keer is dat deze klaverjaszesdaagse wordt gehouden, belooft het een bijzondere editie te worden.

De eerste klaverjaszesdaagse werd in 1966 opgezet door DIOS. Organisatoren van die eerste editie waren Bertus Kaufmann, (zwarte) Piet Vastenhout, Jan Schrama en Wim de Vlieger. De klaverjaszesdaagse werd toen nog in De Rustende Jager gehouden. Later verhuisde het evenement naar de kantine van DIOS.

SOCIAAL De DIOS-klaverjaszesdaagse was van het begin af aan een doorslaand succes. In de topjaren deden er bijna 200 koppels mee. Tegenwoordig doen er steevast zo'n zestig tot zeventig koppels mee.

Inmiddels is Dirk van de Wolf organisator. Hij doet dat al zo lang dat hij niet meer weet hoe lang precies. Een jaar of 20, gokt hij. Maar het kunnen er ook 25 zijn. Samen met Nico Blokker probeert hijde kaart-29avonden zo te organiseren dat gezelligheid voorop staat. 'Er zijn leuke prijzen te winnen, maar er wordt niet met het mes op tafel gespeeld', vertelt Van de Wolf. 'Het is vooral een sociaal gebeuren. Je hoeft ook geen DIOS-er te zijn om een leuke avond te hebben.'

Van de Wolf organiseert niet alleen de klaverjaszesdaagse, ondertussen doet hij zelf ook mee. Hij speelt sowieso al mee vanaf zijn zestiende. Hij won nog nooit. Eén keer, in 1989, kwam hij met maat Theo Beerendonk zes schamele puntjes tekort voor de eindoverwinning. 'Maar dat maakt niet uit. Ik ben een gezelligheidskaarter', zegt hij daar zelf over. 'Je ziet dat steeds meer mensen ook gaan bridgen de laatste tijd. Alleen mag je bij bridge nauwelijks praten, dus dat is niks voor mij.'

In tegenstelling tot wat veel mensen bij het woord 'klaverjaszesdaagse' denken, wordt er niet zes avonden achter elkaar geklaverjast. In plaats daarvan wordt in september, oktober, november en na de jaarwisseling in januari, februari en maart op de laatste vrijdag van de maand gekaart. Je mag een van die zes avonden overslaan en bij verhindering van een van de twee kaarters mag ook een andere maat meegenomen worden.

TUINKABOUTERS Na iedere avond worden de punten bij elkaar opgeteld en zijn er vleesbonnen voor de winnaars. Op de laatste avond wordt er een algemeen klassement opgemaakt en worden de eindprijzen - gekocht van een percentage van de inleg - uitgedeeld. Boormachines, cd-recorders, fonduestellen, besteksets, tuinkabouters - de prijzentafel is door de jaren heen enorm gevarieerd geweest.

Omdat dit de 50e editie is, krijgen alle deelnemers dit jaar een aandenken mee op de laatste avond.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie