Scholierenfeestje in de Raadzaal

28 november 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP De Burgerzaal van het Raadhuis was afgelopen donderdag het epicentrum van zo'n tachtig scholieren tijdens het 8e Haarlemmermeerse Scholieren Debattoernooi. Een record aantal scholen dit jaar: Haarlemmermeer Lyceum, KSH, Herbert Visser College, Kaj Munk College en het Nova College (deed voor het eerst mee). Verdeeld over vier poules debatteerden drie teams per school, behalve het Haarlemmermeer Lyceum, dat als winnaar van vorig jaar met vier teams mocht meedoen. Nog nooit eerder drongen vier verschillende scholen door tot de halve finale.

De stelling luidde als volgt: Als Groot Brittannië in 2017 na referendum besluit uit de Europese Unie te treden, moet Nederland ook zo spoedig mogelijk de EU verlaten. De teams Kaj Munk College (Tess van de Brink, Tim Numan, Amine Hammi & Megan Degenaars) het op tegen team 1 van het Nova College (Pim Koster, Yordi Kruisman, Malik Placidus & Reimer Visser) namen op tegen elkaar.

In de andere halve finale stonden KSH 1 (Nick van Delden, Maricio Jongma, Taoufik Dardouh & Kemal Aydin) en HVC 3 (Jamie van der Maden, Candice Ampomah, Maurits Kroon & Phylicia Keizer) tegen over elkaar.

Uiteindelijk gingen Nova College en KSH door naar de finale. Zij debatteerden over de stelling: Na de internationale ophef over Zwarte Piet moet Nederland het initiatief nemen voor internationale acties tegen het stierenvechten.

De jury deed na afloop lang over de beraadslaging. Uiteindelijk won het Nova College met 6 tegen 5 van de KSH. "Eigenlijk zijn er twee winnaars," zei juryvoorzitter en raadslid Els Berk. Tot beste individuele debater in de voorrondes werd gekozen Valentijn Huissen van het Herbert Visser College. Zo gingen drie Haarlemmermeerse scholen met glimmende bekers naar huis.

ACHTSTE KEER Het Haarlemmermeers Scholieren Debattoernooi is uniek in zijn soort. Het is het enige toernooi dat door een gemeenteraad wordt georganiseerd en waar gemeenteraadsleden, samen met jongerenwerkers en ambtenaren in de jury zitten. Het toernooi begon acht jaar geleden met vier scholen en moest het eenmaal doen met drie scholen, toen de KSH zich moest terugtrekken na het trieste overlijden van een docent. Het Nova College deed dit jaar voor het eerst mee. "Het was dit jaar wel moeilijker om raadsleden te vinden, want ja, raadsleden hebben gewoon een baan en het toernooi duurt een hele dag, plus de twee voorbereidende dagen waarop we aan de scholieren een extra workshop debatteren geven," aldus Fineke Eveleens-van Andel, raadslid en toernooileider. "Maar als je dit dan weer ziet: een bomvolle Raadzaal waarbij echt alle scholieren zijn gebleven voor de finale, en het gejoel als de stellingen verschijnen en het enthousiasme waarmee ze de debatstrijd aanbinden. Volgend jaar hebben we gewoon het negende toernooi."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie