Monument MH17 in Vijfhuizen

1 december 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

In nieuwe park

houden 298 bomen

herinnering levend

Frans Witteman

VIJFHUIZEN Park Vijfhuizen is de plek waar het nationale monument voor de slachtoffers van rampvlucht MH17 wordt gerealiseerd. Uit een aantal opties hebben de nabestaanden voor deze locatie gekozen.

De nabestaanden van de slachtoffers, verenigd in Stichting Vliegramp MH17, konden kiezen uit Den Haag, als stad van vrede en recht, Eindhoven als stad waar de stoffelijke overschotten 'thuis' kwamen en Vijfhuizen, een dorp vlakbij Schiphol met een park waar alle ruimte is voor het monument. Vanuit het park kunnen bezoekers de vliegtuigen zien die gebruikmaken van de Zwanenburgbaan, de baan vanwaar vlucht MH17 van Malaysia Airlines op 17 juli 2014 om 12.31 uur opsteeg. De 298 inzittenden van de Boeing 777 zouden hun bestemming Kuala Lumpur nooit bereiken.

Het Nationaal Monument MH17 wordt een vrij toegankelijke gedenkplaats waar de herinnering aan de slachtoffers levend wordt gehouden. Het wordt uitgevoerd als bosmonument in de vorm van een lint met 298 bomen, voor ieder een slachtoffer één. Met in het hart een centrale plek met de namen van de slachtoffers. Het monument wordt onthuld op 17 juli 2017, precies drie jaar na het neerhalen van het toestel boven Oekraïne. Wat meegespeeld heeft bij de keuze voor Vijfhuizen is dat het ligt in de nabijheid van de plek op aarde waar de slachtoffers voor het laatst zijn geweest, de goede bereikbaarheid en op loopafstand Expo Haarlemmermeer, het voormalige hoofdgebouw van Floriade 2002 waar herdenkingsbijeenkomsten gehouden kunnen worden.

Onder de paraplu van het Nationaal Bossenfonds zijn Trees for All, Staatsbosbeheer en Nationale Boomfeestdag met het initiatief voor het monument gekomen. "We zijn er trots op dat we nu het voorlopige ontwerp hebben kunnen tonen", vertelt Trees for Alldirecteur Sjaak de Ligt aan deze krant. "Nog lang niet alles ligt vast. Na overleg met de nabestaanden en Vijfhuizen kunnen we komende zomer met het definitieve ontwerp laten zien. In het daaropvolgend plantseizoen gaan de nabestaanden hun boom planten."

Foto:

Een impressie van het voorlopig ontwerp.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie