Zwarte band Nunchaku Do voor Ricardo de Jong

13 december 2015 om 00:00 Sport

Op zaterdag 12 december werden er in Dongen de half jaarlijkse dan examens gehouden.

De 15 jarige Ricardo de Jong uit Beinsdorp van sportschool De Jong Sports was één van de deelnemers en behaalde de zwarte band met zeer hoge cijfers.

Vier onderdelen

Er werd begonnen met het onderdeel technieken een examinator noemt verschillende technieken op. Een deelnemer hoort elke techniek blindelings, in beweging en in willekeurige volgorde uit te kunnen voeren.

Gelijk na dit onderdeel moeten de deelnemers tempo draaien een heel moeilijk onderdeel, op de dag zelf wordt er geloot welke techniek je gaat doen je moet in 100 seconden minimaal 100 slagen halen en dan mag je er maar 5 mispakken anders zak je al op dit onderdeel.

Kata

Bij de kata gaat het erom vastgestelde basishandelingen, in een serie gerangschikt, tot in de perfectie uit te voeren. Deze technieken zijn tegen denkbeeldige tegenstanders gericht. Een kata is bedoeld om de technieken beter te leren beheersen.

Voor de zwarte band examen moet je 6 kata's lopen en je moet je een gemiddelde halen van een 6.0

Freestyle

De freestyle is een discipline waarbij amusement voorop staat. De deelnemer laat in korte tijd een vrije oefening op muziek zien. Een jury zal de deelnemer beoordelen op draaisnelheid, draaivariaties, beweging en showelement. De creativiteit speelt bij deze discipline een grote rol, aangezien de deelnemer zijn eigen oefening mag regisseren.

Ricardo behaalde op dit onderdeel het hoogste cijfer ooit gegeven op een Dan examen, hij kreeg een 9,5

Nunchaku Jutsu

Nunchaku-jutsu is de zelfverdedigingskunst met de nunchaku, en concentreert zich op het meer realistisch gebruik van de nunchaku. Men leert zichzelf verdedigen met de nunchaku tegen stoten en trappen, en tegen aanvallen met wapens zoals messen, stokken en zwaarden.

Op alle 4 de onderdelen behaalde Ricardo een zeer hoog cijfer, dus geslaagd voor de 1e Dan Dus met een prachtuige cijferlijst kon hij het diploma en de zwarte band in ontvangst nemen. Ook een groot compliment gaat uit naar Ricardo zijn partner Daniël Schoon.

De onderdelen die Ricardo en Daniël samen deden waren het onderdeel kata die helemaal synchroon gelopen moet worden en het onderdeel nunchaku jutsu.

Het ging allemaal zeer goed met Ricardo ook leraar René de Jong was heel trots op zijn pupil.

Voor informatie kan je een kijkje nemen op www.dejongsports.nl

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie