Raad 'met de rug tegen de muur' akkoord met steun aan beheerder honkbalstadion

18 december 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP De beheerder van het nieuwe honkbalstadion, stichting ETO, krijgt in 2016 in elk geval voldoende geld van de gemeente om het hoofd boven water te houden. De gemeenteraad ging donderdagavond laat 'met de rug tegen de muur' akkoord met financiële steun aan ETO.

Uit een recent businessplan van ETO blijkt dat de stichting jaarlijks jaarlijks tonnen te kort komt voor de exploitatie van het nieuwe honkbalcomplex. Dat geld zou de gemeente moeten bijpassen. Een deel van de kosten, 140.000 euro per jaar, is bestemd om het hoofdveld geschikt te houden voor het spelen van profduels van de Amerikaanse Major League Baseball (MLB).

De gemeenteraad was donderdagavond 'not amused' over de gang van zaken. "We worden gegijzeld door de situatie", zei CDA-raadslid Arie Noomen. Als de raad niet akkoord zou gaan met financiële steun, zouden de stichting ETO en daarmee ook de club Hoofddorp Pioniers failliet gaan. Dan zou er een spookstadion zonder honkballers overblijven en een enorme flater voor de gemeente, zo voorzag Noomen.

GroenLinks stelde voor om een onafhankelijk adviseur aan te stellen die de onderhandelingen tussen de gemeente en ETO vlot zou moeten trekken. Volgens GroenLinks-raadslid Maaike Ballieux dreigt het algemeen belang in deze kwestie helemaal van de radar te verdwijnen. GroenLinks diende samen met Een Haarlemmermeer een motie in. Andere fracties waren niet happig om die te steunen, omdat er volgens hen inmiddels genoeg is onderzocht wat het honkbalcomplex betreft.

De voorzitters van stichting ETO en Hoofddorp Pioniers deden een dringend beroep op de gemeenteraad om de schade voor de honkbalsport zoveel mogelijk te beperken. Voorzitter Peter van 't Klooster van Pioniers benadrukte dat zijn club door mismanagement bij de gemeente imagoschade heeft opgelopen. "En niemand bij de gemeente heeft daarna een vinger uitgestoken."

Sportwethouder Adam Elzakalai zei dat volgend jaar alles op alles moet worden gezet om het honkbal in Hoofddorp weer financieel gezond te krijgen. Het college heeft 2016 om die reden het jaar van de waarheid genoemd. Het financiële lek is zeker nog niet boven, aldus Elzakalai. "We zijn er nog niet."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie