Grote stap voor tankstation

23 december 2015 om 00:00 Lokaal nieuws

Verplaatsing Hendriks Benzine naderbij gekomen

Frans Witteman

VIJFHUIZEN Hij beseft dat het nog even kan duren voordat zijn droom verwezenlijkt is maar 'heel gelukkig' is Peter Hendriks wel. Het voorlopige koopcontact voor de grond is getekend en daarmee is een belangrijke stap gezet in de realisatie van het tankstation langs de Drie Merenweg.

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad voordat het zover was en er zal nog wel wat water door de IJtocht stromen voordat ernaast de eerste paal de grond in kan, maar op 17 december valt er in het kantoor van de notaris een loden last van de schouders van Peter Hendriks, directeur van Hendriks Benzine. Samen met hem tekenen de eigenaren van het stuk grond het voorlopige koopcontract dat de realisatie van een tankstation mogelijk maakt. Het moet verrijzen oostelijk van de Drie Merenweg bij de kruising met de Vijfhuizerweg. De volgende stap is het aanvragen van een omgevingsvergunning. "Dat gaat zo snel mogelijk gebeuren. We willen de vaart erin houden", reageert een dolblije Peter Hendriks.

Aanvankelijk wilden de grondeigenaren slechts meewerken als de gemeente hen toestemming zou geven aan de westzijde van de IJweg een woning met een bedrijfsgebouw neer te zetten. Een eis die niet werd ingewilligd, maar waar onlangs wel een andere oplossing voor werd gevonden waardoor de handtekeningen gezet konden worden. Aangezien de beoogde locatie voor het tankstation in de zogeheten Rijksbufferzone ligt, een gebied waar niet gebouwd mag worden, diende de provincie ontheffing voor de bouw te verlenen. Dat is inmiddels gebeurd. Ook de gemeente staat positief tegenover verplaatsing van het tankstation van de Vijfhuizerdijk naar de Drie Merenweg.

Het eerste verzoek een tankstation te mogen vestigen langs de A22, nu Drie Merenweg (N205) dateert van 14 december 1983. Dit ter compensatie van de omzetdaling van huisbrandolie als gevolg van de komst van aardgas langs de dijk. Daarna daalde de omzet van autobrandstoffen dramatisch nadat de dijk autoluw was gemaakt en later de N205 werd aangelegd.

Foto:

Drie generaties Hendriks op de locatie van het tankstation.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie