Zorgen bij PvdA over kostenverhoging VOG

12 januari 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP De PvdA maakt zich grote zorgen over de verhoging van de kosten voor een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Vanaf 1 maart wordt een VOG 25 procent duurder: van ruim 30 euro naar meer dan 41 euro. De PvdA is bang dat het vrijwilligerswerk daardoor onbetaalbaar wordt.

De rijksoverheid brengt de kosten voor een VOG in rekening bij gemeenten die deze weer doorberekenen aan inwoners. Voor de meeste vrijwilligerstaken (jeugd, welzijn, zorg) is het verplicht een VOG te overleggen. Over het algemeen is het zo dat vrijwilligersorganisaties deze kosten aan hun vrijwilligers vergoeden.

Er zijn echter organisaties die deze kosten niet op kunnen brengen, waardoor vrijwilligers de kosten zelf moeten betalen. Hierdoor zouden mogelijk vrijwilligers af kunnen haken, omdat zij dit niet kunnen of willen voldoen.

De PvdA vindt dat een zorgelijke ontwikkeling. Vrijwilligers zijn de smeerolie van de maatschappij, onmisbaar in onze participatiesamenleving, vinden de sociaal-democraten. Veel verenigingen en organisaties kunnen simpelweg niet zonder.

Raadslid Fien Eveleens: "Wij gaan daarom het college vragen of het mogelijk is de verhoging niet door te voeren of organisaties of vrijwilligers te compenseren. Vrijwilligerswerk wordt immers niet betaald, maar is onbetaalbaar!"

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie