Kritiek uit raad op ontwikkelplan Badhoevedorp

15 januari 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP Hoe ziet Badhoevedorp eruit als de A9 straks is omgelegd? Over die vraag zijn al veel rapporten geschreven en informatiebijeenkomsten gehouden. Het wordt tijd dat er knopen worden doorgehakt.

De gemeenteraad begon daar donderdag mee met een eerste discussie over de nieuwe sportaccommodatie De Veldpost. Volgende week volgt een debat over andere deelplannen voor het nieuwe Badhoevedorp.

Uit de bijdrage van twee hoofdrolspelers uit Badhoevedorp zelf bleek donderdag dat het laatste woord er nog niet over is gesproken. Voorzitter Anne Marie Kamevaar van de dorpsraad en Erik Boland van de betrokken sportclubs in Badhoevedorp leverden flinke kritiek.

Wat de Veldpost betreft is het belangrijkste kritiekpunt dat sporters straks niet veilig vanuit het dorp bij hun accommodatie kunnen komen, omdat ze de Schipholweg over moeten. Daar mag nu nog 80 km per uur worden gereden. De afwaardering van de provinciale weg tot lokale weg met een maximum van 50 km per uur is al vele jaren een twistpunt tussen de provincie Noord-Holland en de gemeente. Gedeputeerde Elisabeth Post blijft voorlopig op haar strepen staan. Wethouder Derk Reneman zei donderdag dat de kwestie elke keer op de agenda staat als hij haar spreekt.

Maar er is meer waar Badhoevedorpers zich zorgen over maken. Die zorg wordt voor een deel gedeeld door fracties in de raad. Vooral het feit dat een fietspad aan de oostkant van het dorp niet meer in de plannen voorkomt, viel niet in goede aarde. Met name fractievoorzitter Nicole Mulder van GroenLinks wond zich daar erg over op.

Wethouder John Nederstigt had een simpele uitleg. Volgens hem is het fietspad gesneuveld nadat het definitieve tracé voor de nieuwe A9 is vastgesteld. Daardoor is er geen ruimte meer voor het beoogde fietspad. Er is wel een alternatief mogelijk, maar dat plan kost aanzienlijk meer geld, zo zei Nederstigt.

VVD-raadslid Pieter Jan de Baat stoorde zich aan de kritische inbreng van sommige van zijn collega's. Hij sprak over een 'jankerige toon' en vond het niet kunnen dat het college het mes op de keel kreeg gezet. PvdA-raadslid Mieke Booij gaf De Baat een koekje van eigen deeg door te stellen dat hij ook allerlei zaken van het college eist.

De discussie over de toekomst van Badhoevedorp maakt niet alleen maar vrienden. Wordt vervolgd.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie