Flora & Fauna Haarlemmermeer

29 februari 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Franke van der Laan

Roodwitte Celspin

De afgelopen tijd zijn we op De Heimanshof bezig met het bouwen van een nieuwe natuurmuur. Die bouwen we van stenen die elders niet meer van pas komen. De tegels, klinkers en andere minder mooie stenen vormen de achterwand en aan de voorkant en bovenop komen mooie natuurstenen met daartussen planten. Al met al gaat het om tienduizenden stenen. Bij het af - en op stapelen kwamen vele diertjes te voorschijn: pissebedden, duizendenpoten, wormen en wat vandaag erg opviel was een aantal soorten wolfspinnen. De meeste mensen kennen vooral web spinnen zoals de kruis spin. Maar zoals altijd in de natuur zijn er vanuit het 'spinnenconcept' weer talloze soort vertakkingen ontstaan. Een van de grotere spinnen families bestaat uit wolf spinnen. Zij maken geen web, maar vangen hun prooi door ze te bespringen. De celspinnen binnen die groep kunnen wel draden spinnen, maar gebruiken die om voor zich zelf een cel te spinnen, van waaruit ze in hinderlaag liggen.

BIJZONDER We kwamen wel 3-4 soorten overwinterende wolf spinnen soorten tegen, maar de meest herkenbare daarvan was een rode spin met een bleek opgezwollen achterlijf, dat ongetwijfeld vol zat met eitjes. En dat was dus de rood witte cel spin. Het bijzondere van deze spin is dat ze (vrijwel) uitsluitend leeft van pissebedden. Om door het stevige pantser van die pissebedden heen te komen, is deze spin uitgerust met vervaarlijke kaken(foto). Deze kaken, die bij vrouwtjes soms een halve cm lang kunnen zijn, kunnen ook door onze huid steken en pijnlijke blaasjes geven. Het is een nachtjager die slecht ziet met z'n 6 oogjes. De vrouwtjes kunnen ruim 2 cm groot worden en zijn zoals bij alle spinnen aanmerkelijk groter dan de mannetjes.

WAAR De roodwitte cel spin komt bijna wereldwijd voor in de gematigde streken. Dat komt omdat hij met de mensen is meegelift. Oorspronkelijk zou de soort uit Zuid Europa of Noord Afrika komen. Zijn leefgebied is tussen stenen, tussen rottend hout en in composterend materiaal.

Meldingen van bijzondere dieren en planten kunt u doorgeven aan info@stichtingmeergroen.nl. Persoonlijk kunnen wij u te woord staan op werkdagen bij De Heimanshof, Wieger Bruinlaan 1-7 in Hoofddorp. Alle columns vanaf april 2006 vindt u op www.stichtingmeergroen.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie