Hoofdvaart College van start met Peer Support

3 maart 2016 om 00:00 Nieuws

HOOFDDORP "Wat we tot nu toe gedaan hebben? We hebben wel eens een ruzie opgelost. En ervoor gezorgd dat het contact met de docenten makkelijker verloopt. We zijn praatpaal. O ja, we vertellen ook hoe je goed omgaat met social media. Dat is heel belangrijk."

Delfie Pelsma en Lakisha Plet, beiden 14 jaar, zijn vmbo'ers op het Hoofdvaart College. En dat niet alleen, ze zijn ook Peer Leader: ze proberen als ouderejaars de bruggers wegwijs te maken op hun nieuwe school. Peer betekent in dit verband: 'elkaars gelijke', dus de leerling helpt de leerling. Dat lijkt voor bruggers erg prettig, want voor hen is alles ineens heel erg anders dan op de basisschool waar ze net afscheid van hebben genomen.

Delfie en Lakisha vertegenwoordigen een groep van in totaal 12 ouderejaars, die zich hebben aangemeld voor Peer Support, de officiële benaming van het begeleidingstraject dat vorig jaar in september werd geïntroduceerd. Karen Kleine, docent Mens en Maatschappij, is een van de drie leerkrachten die fungeren als Peer Support Coach. "We willen op school een prettige leef- en leeratmosfeer. En we denken dat Peer Support daaraan kan bijdragen. De Peer Coaches hebben een specifieke training doorlopen en de leerlingen die Peer Leader willen zijn opgeleid. Het project loopt nu als pilot. We hebben een eerste evaluatie gehad. Die was positief. Er volgen meer ijkpunten en aan het eind van dit schooljaar beslissen we of we doorgaan."

Delfie zit in klas 3, richting Zorg & Welzijn, Lakisha ook, maar zij doet Handel & Verkoop. Wat ze na hun examen precies willen gaan doen, weten ze nog niet. "We gaan eerst proberen ons diploma te halen." Belangrijk vinden ze hun Peer Leaderschap beslist. "Ja, we hebben ons zelf gemeld. We denken dat het nuttig is. Toen wij brugger waren, was zoiets er niet. En dat hebben we wel gemist. Je loopt in de brugklas rond met zoveel vragen, dan is het fijn als je die bij een oudere leerling kwijt kunt." Hoewel ze dat er niet bij zeggen, is het zeker zo dat ze niet alleen de brugger helpen, maar ook zichzelf. Want je leert er best van, als je een ander gaat helpen. Als alles goed verloopt ontvangt een leader na een jaar een certificaat. En zo'n extraatje op je cv is nooit weg.

"Er zijn twee Peer Leaders voor een groep van ongeveer 20 leerlingen. Wat we precies doen? We praten met ze. En we proberen goed door te vragen. Soms is dat best moeilijk, maar je voelt wel als er iets speelt en dan probeer je dat op te lossen. Voorbeelden? Er was een probleem met een docent, die iets niet goed uitlegde. Ze snapten het niet en durfden dat niet direct te zeggen. Wij hebben dat toen opgepakt, en dat is gelukt. We zeiden het al, soms kun je ook helpen als er een ruzie is. En we vertellen over social media, wat er verkeerd kan gaan. Social media: het is goed dat het er is, maar je moet wel weten wat je wel en niet moet doen."

Verdere info: www.peersupport.nl.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie