VVD en Forza! vangen bot met motie over taaleis

18 maart 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP De gemeente mag doorgaan met haar eigen variant op de landelijke taaleis voor mensen met een bijstandsuitkering. Een motie van VVD en Forza! om zich aan de landelijke taaltoets te houden werd donderdag door een meerderheid van de gemeenteraad verworpen.

Sinds begin dit jaar moeten mensen met bijstand op grond van de Participatiewet verplicht Nederlands leren. Daardoor wordt de kans groter dat ze betaald werk vinden. Er is een landelijke toets om te beoordelen of iemand het Nederlands voldoende onder de knie heeft.

De gemeente hanteert haar eigen regels. VVD-raadslid Jurgen Nobel vond dat niet kunnen. "Het college moet gewoon de wet uitvoeren", zo zei hij tijdens de raadsvergadering. Volgens de VVD'er is de beoordeling van de gemeente 'subjectief'.

De VVD kreeg direct steun van Forza! Volgens raadslid Michel van Dijk moest het college uitvoering geven aan de wet. Forza! besloot de motie mee in te dienen.

Wethouder Ap Reinders van Sociale Zaken bestreed dat de gemeente de wet niet uitvoert. Volgens hem is de individuele benadering waar Haarlemmermeer voor heeft gekozen binnen de regels van de wet. Reinders noemde de motie daarom overbodig.

De motie werd uiteindelijk slechts gesteund door VVD, Forza!, CDA en Onafhankelijk Liberaal. HAP-fractievoorzitter Johan Rip was slecht te spreken over het voorstel. Hij sprak over een motie 'in de categorie populisme met een PVV-sausje'.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie