Haarlemmermeer heeft zware concurrentie van Velsen

9 juni 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HAARLEMMERMEER Hoe goed ze gisteravond het verhaal van burgemeester Theo Weterings ook vonden, het is nog lang geen gelopen race dat Haarlemmemeer dé fusiekandidaat wordt voor buurgemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude.

In De Zoete Inval, mudvol met inwoners van de op te heffen gemeente, zijn de reacties verdeeld als het gaat om de vraag of de gemeenteraad eind van deze maand moet kiezen voor Haarlemmermeer of voor Velsen als fusiepartner. Wat de inwoners betreft valt derde kandidaat Amsterdam buiten de huwelijksboot. In de gemeente zit de argwaan tegen de hoofdstad heel diep. De manier waarop ze grondgebied zijn kwijtgeraakt voor de aanleg van de geflipte Afrikahaven en de manier waarop de grote kolenterminal is gekomen zijn ze nog lang niet vergeten. "Amsterdam is niet te vertrouwen. Als ze het hier straks voor het zeggen hebben is het slechts een kwestie van tijd voordat er in het recreatiegebied opnieuw een haven wordt gegraven", klinkt het. Hoe zeer burgemeester Eberhard van der Laan zijn best ook doet deze angst weg te nemen.

De rode draad waarmee burgemeester Weterings de mensen welkom heet is 'Natuurlijk verbonden'. Zijn betoog over groen, recreatie, zorg en voorzieningen slaat goed aan. Evenals zijn argument dat Haarlemmermeer van natura gewend is met een groot aantal kernen om te gaan en ruime ervaring heeft met dubbeldorpen. De gesprekken die de bewoners daarna voeren met de meegereisde wethouders en raadsleden voelen naar eigen zeggen 'goed aan en geven vertrouwen voor de toekomst'.

Ook burgemeester Frank Dales van Velsen doet alle mogelijke moeite zijn toehoorders ervan te overtuigen dat juist zíjn gemeente de beste kandidaat is. "Een haven hebben wij niet nodig want er is in IJmuiden nog plek genoeg, we omarmen het groen en de woonlasten zullen dalen", stelt hij. Dales trekt direct al de nodige mensen over de streep als hij voorrekent dat vanwege de stijging van het inwoneraantal er twee zetels in de gemeenteraad zullen bijkomen. "En u moet zorgen dat juist die twee bezet gaan worden door vertegenwoordigers uit deze gemeente. Op die manier blijft u nauw betrokken bij de besluitvorming." Die twee zetels, dat blijkt een ijzersterk argument te zijn.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie