Textielsorteercentrum biedt mensen weer een toekomst

2 juni 2016 om 00:00 Algemeen

NIEUW-VENNEP De nieuwe textielsorteervestiging Meergoed aan de Lucas Bolsstraat is officieel geopend. De vestiging biedt werk aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. "Ik was superblij toen ik hoorde dat ik hier kon werken. Eindelijk uit de uitkering," zegt de uit Iran afkomstige Hamid Shokrieh.

Meergoed is voortgekomen uit een samenwerking tussen De Meerlanden, Sympany en Hits Service Nederland. Remco Koornneef van Hits Service Nederland: "Er zijn nog vijf arbeidsplaatsen die ingevuld moeten worden. Inmiddels zijn al negen mensen hier vijf dagen per week aan het werk als volwaardig sorteerder vanaf eind februari."

ZWAAR Shokrieh: "Ik werkte hiervoor jarenlang als administrateur en had daarna als taxichauffeur een eigen bedrijf, maar door de concurrentie kon ik er niet meer van leven. En toen ben ik gestopt. Via Passmatch ben ik hier terecht gekomen. Het voelde meteen goed. Al was ik de eerste werkdagen best gesloopt. Omdat je voortdurend moet staan, is het lichamelijk zwaar werk. Maar ik vind het ook afwisselend."

Alle mensen die hier werken , komen via een sociale werkplaats zoals De Mare, De AM Groep en Passmatch. "We bieden sociale werkgelegenheid aan mensen voor wie het moeilijk is om zelf deel te nemen aan het arbeidsproces. We begeleiden ze daar dan ook zo goed mogelijk in en hebben hier verschillende begeleiders rondlopen. We halen ze volledig uit de uitkering en bieden ze weer een toekomst met uitzicht op een vast dienstverband," aldus Koornneef.

KLEDINGCONTAINERS In de hele regio bevinden zich op verschillende locaties kledingcontainers. Mensen kunnen daar hun gedragen kleding en schoeisel in vuilniszakken in doen. Vervolgens leegt Meerlanden wekelijks alle containers. En de andere helft van de kleding en schoeisel wordt bij het grote sorteercentrum met een oppervlakte van 1200 vierkante meter geleverd door Sympany. "Er wordt gesorteerd in verschillende kwaliteitsstromen zoals goede gebruikte kleding en kapotte kleding. We zorgen ervoor dat alles een economisch verantwoorde bestemming krijgt. De kleding wordt wereldwijd afgezet en de opbrengst komt ten goede aan goede doelen organisatie Sympany. Door het inzamelen van textiel worden projecten ondersteund in Afrika en India."

LEUKE CONTACTEN Henk de Haan is ook een van sorteerders. Hij werkt hier vanaf half februari. Ik had 23 jaar bij een bedrijf gewerkt toen ik mijn ontslag kreeg. Jarenlang heb ik gesolliciteerd. Steeds weer afwijzingen om verschillende redenen. Erg frustrerend! En mensen uit mijn omgeving gingen meezoeken en vroegen voortdurend of ik al werk had. Ik was blij dat ik via de gemeente bij Passmatch stage kon lopen om weer in het arbeidsproces te komen en uiteindelijk kwam ik dus hier. Het is echt top, leuke contacten met collega's en je maakt ook gelijk deel uit van een team. Ik werk 40 uur per week. Het werk biedt structuur en het is veel leuker dan thuis zitten." Koornneef: "In het sorteercentrum lopen allemaal medewerkers rond met persoonlijke successen. Bij iedereen is in enkele maanden de eigenwaarde omhoog gegaan."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie