Feestelijke onthulling twintig kunstwerken voor basisscholen

31 augustus 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HAARLEMMERMEER Leerlingen van Basisschool het Braambos hebben afgelopen schooljaar met groot enthousiasme gewerkt aan een kunstwerk dat een centrale plaats zal krijgen in het schoolgebouw. Leerkracht Marjolijn Vrees en beeldend kunstenaar Henk Pietersma onthulden afgelopen dinsdag in de eerste week van het nieuwe schooljaar onder veel belangstelling het schilderij van één bij één meter in de tuin van de katholieke kerk aan de Kruisweg.

Het doek maakt onderdeel uit van een locatiebreed kunstproject van Meer Primair, Stichting voor Christelijk en Katholiek onderwijs. Door leerlingen van de negentien aangesloten basisscholen in de Haarlemmermeer en leerkrachten zijn twintig kleurrijke kunstwerken gemaakt. Negentien die als blikvanger in de verschillende scholen komen te hangen en nog een extra voor in de bestuurskamer van Meer Primair die door leerkrachten zelf is gecreëerd tijdens een masterclass.

VRIENDSCHAP Kunstenaar Pietersma uit Leeuwarden heeft dit grote kunstproject begeleid. Hij was onder de indruk van het uiteindelijke resultaat. "De doeken zijn fantastisch geworden, heel bijzonder," liet hij weten na afloop van de zeer geslaagde expositie in de sfeervolle en zonnige beeldentuin van de katholieke kerk. Veel leerlingen, leerkrachten en familieleden waren hierbij aanwezig.

Pietersma heeft voor alle locaties het raamwerk ontworpen. Hij heeft zich laten inspireren door het thema Vriendschap dat hij graag duidelijk zichtbaar wilde maken in alle schilderijen. "Het is een thema dat goed past bij de bijbelse identiteit van de scholen. Bestuurslid Eef Niezing: "Als Stichting voor Christelijk en Katholiek onderwijs wilden we laten zien dat we het belangrijk vinden dat we goed met elkaar omgaan met een verwijzing naar het verhaal van David en Jonathan. In het centrum van elk doek zien we de omarming van twee mensen. Daaraan zijn door de kunstenaar de mooiste bijdragen van de leerlingen toegevoegd, wat heeft geleid tot twintig verschillende schilderijen. Elke locatie heeft nu een kunstwerk met een geheel eigen identiteit."

LEVENDIG De leerlingen hebben door middel van projectonderwijs prachtige tekeningen gemaakt, waardoor vriendschap, liefde en toewijding gevisualiseerd worden. "Er is gebruik gemaakt van duidelijke materialen zoals collage, dikke viltstift, verf, krijt, wasco. Die afwisseling van materialen maakt het ook levendig. Uiteindelijk heb ik alles samengevoegd tot giclee's. Dat zijn hoogwaardige reproducties van het origineel op ware grootte. Het project is soepel verlopen," aldus de kunstenaar tevreden.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie