Forza! moet 5.750 euro aan subsidie terugbetalen

28 november 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP Forza! Haarlemmermeer moet ruim 5.750 euro aan subsidie terugbetalen die zij ontving voor de organisatie van het Oekraïne-debat in april. Dat blijkt uit stukken die vorige week openbaar zijn gemaakt.

Forza! ontving in totaal ruim 32.856,13 euro aan subsidie van de commissie die het landelijke referendum over het Oekraïne-verdrag organiseerde. De commissie heeft later geoordeeld dat een deel van de kosten niet voor subsidie in aanmerking komt. Het subsidiebedrag is nu vastgesteld op ruim 27.100 euro. Forza! moet de rest dus terugbetalen.

Forza! is het niet eens met het oordeel van de referendumcommissie. Volgens politiek voorman Paul Meijer is de factuur van het Oude Raadhuis, waar het debat in april is gehouden, een tijd lang blijven liggen omdat de commissie het tweede deel van het voorschot niet tijdig overmaakte. "Toen dat wel gebeurde en wij de factuur hebben betaald, zei de commissie: jullie zijn te laat en krijgen geen subsidie meer voor de zaalhuur." Het gaat om een bedrag van bijna 3.500 euro.

Forza! heeft tegen de vordering van ruim 5.750 euro bezwaar gemaakt bij een speciale bezwaarcommissie die zich nu over de zaak gaat buigen. De betaling van het geld is daarmee ook opgeschort.

Uit de stukken blijkt dat Paul Meijer in totaal 3.000 euro heeft gedeclareerd voor zijn activiteiten voor het Oekraïne-debat. Dat bedrag is volgens hem niet alleen gebaseerd op de presentatie van de bijeenkomst, zo benadrukt Meijer. De commissie heeft uiteindelijk 705 euro gehonoreerd. "Ik heb er heel veel uren in gestoken en mocht 15 euro per uur declareren. De commissie heeft dat niet eens allemaal toegekend."

Verder blijkt dat ook een nieuw kostuum voor Paul Meijer voor een bedrag van 340 euro is gedeclareerd. De referendumcommissie heeft die post afgewezen. Forza!-raadslid Michel van Dijk noemt die afwijzing terecht. Volgens hem is er verder met de declaraties van zijn partij niet veel mis.

De referendumcommissie stelt verder dat Forza! wel erg makkelijk met geld heeft geschoven tussen verschillende posten. Zo is er geld dat overbleef voor het plaatsen van advertenties gebruikt voor een activiteit waar te weinig geld voor was aangevraagd. De commissie heeft die handelwijze afgekeurd. Volgens haar komen alleen geldbedragen in aanmerking voor subsidie die vooraf zijn goedgekeurd en waarvan achteraf met een factuur kan worden aangetoond dat ze zijn betaald. De referendumcommissie wijst erop dat het om gemeenschapsgeld gaat.

Het is niet voor eerst dat Forza! in de problemen komt met ingediende declaraties. Eerder vond er op initiatief van burgemeester Weterings een extern onderzoek plaats naar de fractievergoedingen van de partij. Hoewel de conclusie van dat onderzoek was dat er van alles mis was met de administratie van de partij kon doelbewuste fraude niet worden aangetoond.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie