Spoedvragen PvdA over risico kunstgrasvelden

28 november 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP De fractie van de PvdA heeft het college van B en W maandag spoedvragen gesteld over kankerverwekkende stoffen in kunstgrasvelden. Raadslid Mieke Booij en fractieassistent Bert den Elzen willen weten wat het college gaat doen nu door onderzoek is aangetoond dat kunstgrasvelden een risico vormen voor de volksgezondheid.

De branchevereniging voor autobanden, VACO, heeft zestig kunstgrasvelden onderzocht op de kankerverwekkende stoffen. De uitslag van dat onderzoek werd afgelopen weekend bekend. Van de acht onderzochte stoffen zitten er vier in verhoogde concentraties in het rubbergranulaat van het kunstgras. De aangetroffen concentraties overschrijden de norm voor consumentenproducten tot bijna vier keer.

In 58 van de 60 onderzochte kunstgrasvelden bleken de kankerverwekkende stoffen te zitten. Volgens hoogleraar toxicologie Martin van den Berg van Universiteit Utrecht gaat het om hogere concentraties dan je 'vanwege de gezondheid zou moeten willen.'

De fractie van Forza! stelde al eerder vragen over het risico van kunstgrasvelden. Het college antwoordde toen dat er in de gemeente bijna twintig velden met het omstreden rubbergranulaat zijn. De PvdA is benieuwd welke actie het college nu gaat nemen.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie