'Meer sociale huurwoningen beschikbaar stellen'

15 december 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

Prestatieafspraken 2017 Ymere, Haarlemmermeer en huurders

Een grotere beschikbaarheid van sociale huurwoningen voor de doelgroep. Dat staat voorop in de Prestatieafspraken 2017 die Ymere, de Vereniging Huurders Haarlemmermeer (VHH) en de gemeente Haarlemmermeer hebben gemaakt.

Om dat doel te bereiken, verhoogt Ymere het percentage huurwoningen dat vrij komt voor de sociale doelgroep van 72 naar minimaal 75. Ook hebben de drie partijen afgesproken de doorstroming te bevorderen. Dat kan met tijdelijke, kortlopende huurcontracten voor woningen voor gebroken gezinnen, het project 'Van Groot naar Beter' en het opzetten van een online platform voor woningruil.

Door het uitwisselen van gegevens met inachtneming van de Wet bescherming persoonsgegevens, kan woonfraude worden aangepakt zodat de woningen van Ymere echt voor de doelgroep ter beschikking komen.

Ook breidt Ymere zijn woningvoorraad uit door 62 nieuwbouwwoningen te bouwen in Nieuwe Kom (Nieuw-Vennep) en negentig tijdelijke woningen in Hoofddorp en Cruquius. De gemeente Haarlemmermeer verleent 'daarbij zo veel mogelijk medewerking. De corporatie verlaagt het aantal woningen dat voor de verkoop is bedoeld van 110 naar maximaal 100.

Ymere verkoopt sowieso bij hoge uitzondering in de kleine kernen, Abbenes, Zwaanshoek, Beinsdorp, Burgerveen, Weteringbrug en Buitenkaag. In andere kernen buiten Hoofddorp en Nieuw-Vennep zal ook met terughoudendheid verkocht worden.

Betaalbaar wonen

Met inkomensafhankelijke huurverhogingen, luidt een andere afspraak, blijven de woningen van Ymere betaalbaar voor de huurders met een smalle beurs. Huurkortingen voor gezinnen die langer dan twee jaar in de bijstand zitten en die een huursom moeten betalen boven de tweede aftoppingsgrens worden definitief.

Ook hebben de drie partijen afspraken gemaakt over de kwaliteit van de sociale huurwoningen.

"We zijn blij dat we samen op de goede weg zijn om te zorgen voor meer betaalbare sociale huurwoningen in Haarlemmermeer", vinden zowel regiomanager Remco Pols van Ymere als wethouder Tom Horn. "Maar dat proces, zoals het bouwen van huizen, kost gewoon ook tijd. Het duurt nog wel even voordat we het effect daarvan echt gaan merken."

De VHH is vooral blij dat huurders aan tafel zitten en nauw worden betrokken bij de toekomst van huren en wonen in Haarlemmermeer. VHH-voorzitter Okkie van der Vliet: "Het is voor ons een historisch moment. We hebben nog nooit zoveel daadwerkelijke inspraak gehad".

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie