Raad: meer uitkeringsgerechtigden naar werk

16 december 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HOOFDDORP De gemeenteraad is teleurgesteld dat relatief weinig inwoners met een uitkering aan betaald werk kunnen worden geholpen. Dat bleek donderdagavond tijdens een discussie in de raad over de transformeermonitor voor het sociaal domein.

In de monitor staat dat slechts 10 procent van de uitkeringsgerechtigden een baan heeft gevonden. Er worden ook enkele redenen gegeven waarom dat percentage zo laag is: de slechte economische situatie, de groei van het aantal statushouders en het feit dat de opleiding van werkzoekenden vaak niet aansluit bij wat bedrijven aan arbeidskrachten nodig hebben.

Wethouder Ap Reinders van Sociale Zaken voegde daar donderdag tijdens het debat nog een vierde reden aan toe. Door de afschaffing van de WSW hebben veel zogenoemde WSW-werkers hun uitkering verloren en zijn ze aangewezen op een 'gewone' uitkering. In de praktijk is het een probleem om deze mensen snel aan een reguliere baan te helpen, aldus de wethouder.

CDA-raadslid Herman Koning noemde dat eigenlijk de belangrijkste reden voor het teleurstellende percentage aan 'uitstroom' van uitkeringsgerechtigden. Hij stelde dat de economie zich aan het herstellen is en de gemeente nog niet heel veel statushouders heeft gehuisvest.

Wethouder Reinders zei de discussie met de raad over wat nu te doen graag wil voeren als begin volgend jaar het budget voor de Participatiewet op de agenda staat.

De raad was verder goed te spreken over de transformeermonitor, zeg maar een uitgebreid overzicht van hoe de gemeente er op sociaal gebied voor staat. Het gaat om een nulmeting. Het is de bedoeling dat er komend voorjaar een nieuwe monitor komt met de ontwikkelingen in het sociaal domein.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie