Gemeente zet APV in tegen taxironselaars op Schiphol

21 december 2016 om 00:00 Lokaal nieuws

HAARLEMMERMEER De gemeente Haarlemmermeer wil de Algemene Plaatselijke Verordening inzetten tegen taxioverlast op Schiphol en dan vooral op en rond het grote plein bij de in-/uitgang van Plaza. Indien de gemeenteraad in januari akkoord gaat met de aanpassing van de APV, is het niet langer toegestaan taxidiensten actief aan te bieden. De gemeente wil hiermee de overlast van taxironselaars harder aanpakken en het liefst helemaal voorkomen.

Het aanpassen van de APV is een tijdelijke maatregel, in aanloop naar een structurele aanpak van de taxiproblematiek, aldus burgemeester Wetering tijdens een speciale persbijeenkomst in de raadszaal. Daar liet hij onder andere weten dat de huidige wetgeving het onmogelijk maakt om taxichauffeurs te verbieden dat zij mensen actief benaderen voor een taxirit. Met als gevolg dat op Schiphol regelmatig problemen zijn tussen zogeheten ronselaars die actief op zoek gaan naar passagiers (en soms veel te hoge prijzen rekenen) en de groep taxichauffeurs die zich netjes in rij aanmelden voor passagiers. Die overlast moet zo snel mogelijk tot het verleden gaan behoren.

Daarvoor zijn, volgens de burgemeester, drie scenario's in de maak. Eén daarvan is het structureel vergroten van de bestelmarkt. Passagiers kunnen dan al ver voor aankomst een taxi bestellen. Die passagiers zijn dan geen 'prooi' meer voor ronselaars.

Een twee scenario is het aanpassen van het vergunningensysteem waardoor er betere eisen gesteld kunnen worden aan het taxiaanbod. Een derde scenario betreft het wijziging van de wet Personenvervoer en dan met name voor een gebied als Schiphol Airport waar partijen te maken hebben met de vrije taxiwet en het publiek private gebied van de Airport.

Dit zijn echter langlopende trajecten, terwijl de gemeente eigenlijk nu al harder wil optreden. Vandaar dat voorgesteld wordt de APV zodanig aan te passen dat niemand nog actief taxidienten mag aanbieden op door de gemeente aangewezen plekken, zoals het plein. De raad beslist in januari of de APV in die zin aangepast kan worden, de maatregel kan dan per februari ingaan.

De huidige wijze van handhaven wordt voorlopig voortgezet. Er wordt gezamenlijk opgetreden door gemeentelijke handhavers, medewerkers van de Inspectie Leefomgeving en Milieu en de Koninklijke Marechaussee.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie