Schilderijen Thijs Postma te zien in restaurant 't Fort

26 januari 2017 om 00:00 Nieuws

VIJFHUIZEN Over de hele wereld zijn de schilderijen van Thijs Postma bekend. Wie ze wil zien hoeft nu geen verre reis te maken. Momenteel exposeert de Hoofddorper een groot aantal van zijn mooiste werken in het restaurant 't Fort dat gevestigd is in het Kunstfort bij Vijfhuizen. 

De schilderijen van Thijs Postma worden gewaardeerd om hun uitzonderlijke dramatiek, fotografische precisie en oog voor detail. De onderwerpen die Thijs schildert zijn niet alleen tot in de kleinste details verantwoord, ook aan de achtergronden besteedt hij veel aandacht. Als hij een historische gebeurtenis uitbeeldt, verdiept hij zich eerst in de weersomstandigheden van het bewuste moment en het landschap waarboven het afgebeelde voorval plaatsvond. Het maakt zijn werk herkenbaar uit duizenden.

Postma vertelt, legt uit en wijst op miniscule details als hij ons rondleidt door het Fortrestaurant waar aan de dikke muren zo'n veertig van zijn werken hangen: zijn bekende vliegtuigschilderijen, maar ook schilderijen van mensen en landschappen. Hij heeft ze verdeeld in vier groepen: Haarlemmermeer, Historie, Militair en KLM. Om zich te documenteren hoeft hij zijn studio niet uit. Vrijwel alles is vindbaar in zijn luchtvaartcollectie van zo'n anderhalf miljoen foto's, dia's, knipsels, documenten en boeken. Vanaf het begin van de vliegerij in alle landen en uit alle tijden. Postma is tevens bekend vanwege zijn illustraties in bladen als Kijk en Panorama en de jeugdbladen Pep en Sjors.

Ook ontwierp hij de beschildering op de vliegtuigen van Transavia en Martin's Air Charter, het latere Martinair. Van Thijs Postma wordt gezegd dat schilderen voor hem is wat voor een ander ademhalen, eten en drinken is. Hij moet om die vergelijking lachen. Zijn ogen zeggen dat het waar is. Het is daarom ook dat hij wereldwijd bekend is door zijn realistische schilderijen. Postma mag dan 83 zijn, nog steeds is hij actief met schilderen en met schrijven van historische luchtvaartartikelen voor binnen- en buitenlandse tijdschriften.

De expositie in het restaurant is te zien tot 15 maart  van dinsdag tot en met zondag van 11 tot 17 uur.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie