kapperspraat

29 mei 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Ben Perdaan

Ons dorp.

"Pap, jij kan die jongen toch wel even helpen. Jij weet toch alles van Nieuw-Vennep?"

Lekker hè, zo'n dochter? Of ik even wilde reageren op een facebook oproep waarin ene Jordi vraagt wat het dorp Nieuw-Vennep voor je betekent. Deze jongeman is nagenoeg geboren in ons dorp en is er ook opgegroeid. Toch voelt hij zich geen Venneper, of in ieder geval weet hij niet wat dat gevoel zou moeten inhouden. Normaal gesproken zou ik zo'n jongen adviseren om eens in therapie te gaan of wellicht je eens te begeven in de buitenwereld. In dit geval ken ik de jongen niet persoonlijk, dus zou het onterecht zijn om genoemde aanbevelingen te doen. Bovendien ben ik slecht in staat mijn dochter iets te weigeren.

Het eerste dat in mij opkomt als ik nadenk over de gestelde vraag is betrokkenheid. Keer op keer ben ik getuige geweest van de betrokkenheid van de Vennepers.

Mooi voorbeeld hiervan is voor mij de wijze waarop Vennepers reageren als er iets van hen gevraagd wordt.

Zo was er eens een flink aantal jaren geleden een informatieavond belegd door de gemeente. Het ging hierbij om het presenteren van een visie voor Haarlemmermeer in tweeduizend en nog wat, ver weg in ieder geval. Deze infoavond werd het eerst georganiseerd in Hoofddorp voor de Hoofddorpers. De gemeente had daartoe een zaaltje gehuurd, ik meen dat het de Deining was. Welgeteld vierentwintig mensen waren daar aanwezig, waarvan zestien afgevaardigden van de gemeente zelf. Je zou kunnen zeggen dat er niet al te veel belangstelling was voor deze ver van mijn bed show.

In Nieuw-Vennep zou dezelfde voorstelling gegeven worden. De gemeente had daartoe Het Trefpunt afgehuurd. Wat bleek? Het was onmogelijk om de opkomst onder te brengen in Het Trefpunt. De gemeente was verplicht om uit te wijken naar de Vespohal. Dit illustreert voor mij de enorme betrokkenheid van de inwoners van ons dorp.

Of het oprichten van de site "je bent Venneper als". Ook zo een mooi voorbeeld. In no time had die site duizenden volgers. Het daaruit voortvloeiende feest in de van Zanten hal was een enorm succes. Verbondenheid was daar wel het sleutelwoord.

Zo heb ik zelf nog eens een oproep gedaan om een handtekeningenactie te houden voor het in stand houden van de begraafplaats in Nieuw-Vennep. Ook hier werd er massaal gehoor gegeven aan deze oproep. Zo zijn we in staat geweest om de gemeente in beweging te krijgen en is het tot op de dag van vandaag mogelijk om in je eigen dorp begraven te worden.

Of het verenigingsleven. Ik heb jaren bij DIOS gevoetbald. Prachtige vereniging waar het ook altijd mogelijk is gebleken om met de leden mooie dingen voor elkaar te krijgen. Totale clubgebouwen zijn er in eigen beheer tot stand gekomen.

Dorpsraad, Oranje vereniging of de ondernemers vereniging. Allemaal staan ze er goed voor. Bestierd door mensen die hart hebben voor het mooie Nieuw-Vennep.

Beste Jordi, open je ogen en zie wat er leeft in jouw prachtige dorp.

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie