30 mei 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Sportfair 2017: genieten van de Hawks

Rugbyers nog één jaar op huidige locatie

HOOFDDORP Respect voor je tegenstander en de scheidsrechter. Maar ook kameraadschap en teamspirit. Dat zijn de begrippen die nadrukkelijk genoemd worden zodra je als bezoeker van de Sportfair Haarlemmermeer een bezoek brengt aan de stand van Rugby Club Haarlemmermeer Hawks. Een sfeerimpressie.

Het is druk tijdens de 7e Sportfair die gehouden wordt op en rond de Toolenburger Plas. Kan haast ook niet anders, want het is fantastisch weer en er zijn heel veel sportverenigingen die graag willen laten zien wat zij te bieden hebben. Aan de andere kant: jong en oud wil zich, net als voorgaande jaren, graag laten informeren over activiteiten, trainingsmogelijkheden, contributies en gratis proeflessen (of toch minimaal korting). En dan is er nog de Toolenburgerplas Run met heel veel deelnemers, dus ook veel toeschouwers.

Eén van de stands die volop profiteert van al die bezoekers is de RCHH, voluit Rugby Club Haarlemmermeer Hawks. In 2014 officieel gestart nadat in 2012 eerst nog een voorzichtige aanzet is gegeven en nu de snelst groeiende rugbyclub van Nederland. Het blauw-geel met hawk doet het goed, blijkt uit de cijfers en uit de enthousiaste reacties van Sven, Wenda en Alex die graag een toelichting geven. En voor alle duidelijkheid - heel veel verenigingen zetten vandaag hun beste beentje voor. Maar de keus viel, net zoals bij het publiceren van de foto's ook een keus gemaakt moest worden, op deze nog jonge club. Mede vanwege die leeftijd, hun huidige locatie en hun bijzondere toekomst.

Over de leeftijd - die is laag. Officieel dus 3 jaar, want de RCHH wil graag 2014 als hét startjaar aanhouden. De locatie - die is opvallend: het sportcomplex van vv UNO aan de Bennebroekerweg. Dat betekent dus één complex voor de voetbal en rugby ("we delen alles en dat gaat prima", aldus Sven) maar wel verschillende velden. Want dat moet wel duidelijk zijn: het mogen dan allebei balsporten zijn, er zijn duidelijk verschillen. In het spel zelf maar ook in de manier waarop het gespeeld wordt. Commentaar in het veld bijvoorbeeld (of vanaf de zijlijn) is er volgens Alex niet bij. Hij heeft zelf gevoetbald en daar was dat wel anders.

"Het lijkt bij rugby veel meer te gaan om teamspirit. Kameraadschap. Respect voor elkaar. Daarom zit ik nu bij de Hawks," legt hij uit. "Leunen en steunen."

Dat kan weer volop vanaf september, want dan start de nieuwe competitie. RCHH kan daarvoor voor het eerst een jeugdteam inschrijven. Jongeren spelen voornamelijk onderlinge wedstrijden in toernooivorm, aldus Wenda, die meteen even reclame maakt om het huidig aantal van 109 leden te verhogen. "Er is nog volop ruimte voor jongens en meisjes vanaf 5 jaar."

Veel goed nieuws dus, want vorig seizoen werden de 'cubs' (12-13 jaar) zelfs kampioen. Of toch niet? Nee dus, want RCHH moet voor 1 mei 2018 verhuizen vanwege woningbouwplannen. "We zijn in goed overleg met de gemeente op zoek naar alternatieven. Daar komen we wel uit", weten Sven, Wenda en Alex zeker. "Wie nu voor 15 euro komt kennismaken (6 weken proberen!) kan de komende jaren gewoon bij ons blijven rugbyen. Beter nog - je wil niet anders."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie