Column: Shared space? Liever niet!

28 augustus 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Renëe Heijmans

BADHOEVEDORP Vakantie! We genieten volop van het prachtige weer in Italië en al het moois dat Toscane te bieden heeft. We brachten een paar nachten door in het Toscaanse Lucca, een mooie vestingstad, waar we binnen de stadsmuren een waanzinnig appartement voor drie dagen ons 'thuis' mochten noemen. Dat er geen warm water was, werd ruimschoots goedgemaakt door de aangename warmte en de heerlijke ambiance in dit bijzondere middeleeuwse stadje. Talloze winkeltjes, een waar walhalla voor een tassengek, en een keur aan restaurants met de meest uitgelezen Italiaanse hapjes en pizza's met een grote P. Ook brachten we bezoekjes aan beroemde plaatsen in de omgeving. Zo maakten we, samen met een paar duizend andere bezoekers, de geijkte selfies bij de 'torre pendente', de scheve toren van Pisa. Volgens een van mijn zonen thuis, die we trots het resultaat hadden gestuurd, had ik het helemaal verkeerd gedaan, ik had hem moeten duwen in plaats van te behoeden voor verder omvallen. We sjokten in de warmte door het prachtige plaatsje San Gimignano, dat met zijn skyline van veertien middeleeuwse torens in de verte doet denken aan het New Yorkse Manhattan.

Maar wat heeft dit alles nu met Badhoevedorp te maken? Zo op het oog niet heel erg veel, maar toen ik wandelde op de stadsmuren van Lucca bekroop mij af en toe de benauwde gedachte: 'oké, dit is dus de shared space-gedachte die ook op het Badhoevedorpse Lint een plek gaat krijgen'. Voetgangers en fietsers door elkaar op 4 meter breed asfalt. Wat een onzalig idee, zowel uit het oogpunt van de voetgangers als van de fietsers. Je loopt niet rustig, want je wordt iedere keer geattendeerd op fietsers die eraan komen, met bel of andere geluidjes. De fietsers ergeren zich mateloos aan al die zwalkende voetgangers, waarvan sommigen met hond, waarvoor ze steeds moeten uitkijken. Als er dan ook nog af en toe een Italiaanse bejaarde tussendoor schuift per auto is het feest compleet.

De recreatieve route die dit moet worden in ons dorp is dus onprettig voor de gebruikers ervan. Het lijkt alsof alleen de gemeente profiteert door zich er goedkoop van af te maken en geen gescheiden faciliteiten te hoeven aanbrengen. Shared space? No, grazie!

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie