Op weg naar één verhaal van Haarlemmermeer

29 augustus 2017 om 00:00 Lokaal nieuws

Niet iedereen in Haarlemmermeer beseft hoe bijzonder de plek is waar zij leven. Museumdirecteur Elise van Melis koestert de grote wens om 'het verhaal van Haarlemmermeer' in al zijn facetten op één locatie te vertellen. Rabobank Regio Schiphol stelt zich vierkant achter de plannen.

Wie meer wil weten over de droogmaking van de het Haarlemmermeer, bezoekt het imposante stoomgemaal De Cruquius. Ben je geïnteresseerd in de algemene geschiedenis van de polder, dan ga je naar het Historisch Museum. Het nadeel? "Deze locaties liggen redelijk uit elkaar", aldus Van Melis. "Het kost mensen nu relatief veel moeite om een totaalbeeld van ons verleden te krijgen."

Trots op lokale wortels

In 2014 zijn De Cruquius, Historisch Museum en Meer-Historie (specialist in erfgoedbehoud) al bestuurlijk gefuseerd. Nu is het tijd voor de volgende stap. Van Melis droomt van een vernieuwd museumcomplex rond De Cruquius, waar de collecties worden gebundeld en van een eigentijds en fris elan worden voorzien.

Ook Rabobank Regio Schiphol werd geraakt door Van Melis' enthousiasme en voorstellingsvermogen en stelde uit haar Coöperatiefonds maar liefst € 100.000,- beschikbaar. "Wij zijn als gemeenschapsbank trots op onze lokale wortels en maken ons graag hard voor educatieve projecten", verklaart Directeur Particulieren Arthur Woensdregt de gulle donatie.

Vertrouwen

Museumdirecteur Elise van Melis is verguld met deze financiële bijdrage, maar meer nog met de symboliek dat een partij als de Rabobank is ingestapt. "We zijn druk bezig om fondsen te werven. De naam Rabobank boezemt vertrouwen in en helpt ons andere bedrijven over de streep te trekken." De gemeente heeft al toegezegd de kosten voor het definitieve ontwerp van de vernieuwbouw voor haar rekening te nemen. Alles bij elkaar stemt dat Van Melis optimistisch. "Ik verwacht dat we eind 2019 bezoekers welkom kunnen heten in een prachtig vernieuwd museum."

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie