Beleef de historie tijdens de Open Monumentendagen in Kaag en Braassem

4 september 2017 om 00:00 Nieuws

KAAG EN BRAASSEM Het programma van de Open Monumentendagen op 9 en 10 september is compleet. Veel kerken, monumentale boerderijen, historische musea en zelfs een molen openen hun deuren tijdens de Monumentendagen. Fiets, wandel en kom binnen!

Altijd al willen weten hoe kaas gemaakt wordt? Je komt het te weten in het kaasmuseum van de Kaagse Boer op Kaageiland (ook leuk voor kinderen). Even verderop draaien ook de wieken van de Vrouw Vennnemolen in Oud Ade. Na deze molen is in Oud Ade ook de Sint-Bavo kerk te bezichtigen. Ook bij biologische Boerderij Buitenverwachting in Hoogmade is de boerderij open (winkel met eigen producten) en kan er in de voormalige huisstal rondgekeken worden. In Warmond, net over de grens met Kaag en Braassem, is er de open dag van Lakenvelderboerderij Boterhuispolder. De laatste vier zijn alleen zaterdag open, de Kaagse Boer beide dagen.

Fiets even verder naar Rijpwetering en je komt de R.K.-kerk Onze Lieve Vrouwe Geboortekerk tegen. Ook deze bijzondere kerk is zaterdag open voor bezichtiging. Even een culinaire stop maken kan bij De Vergulde Vos, die beide dagen haar deuren opent. Van het voormalige rechthuis/gevangenis is niets meer te zien, maar het personeel vertelt u graag over de historie van het pand.

In Oude Wetering is de Spreng zowel zaterdag (koffie/thee) als zondag open. Zondag is hier een kerkproeverij en de 'startzondag'. Leimuiden doet mee met twee kerken, zowel de Dorpskerk (zaterdag) als de St. Jan de Doperkerk (beide dagen) zijn te bezoeken. In Woubrugge is zaterdag het historisch museum Van Hemessen geopend (10-12u), ook is hier het boekje van een historische rondwandeling te koop.

Bij de Woudse Dom in Rijnsaterwoude is ook van alles te doen. Rondleidingen leren je alles over de historie van een van de oudste kerken van deze streek. Tevens stelt Bets van Os een aantal van haar schilderijen beschikbaar voor een tentoonstelling, en 's middags speelt vaste organist Cock Zwaan muziekstukken op het orgel (14.30 en 15.30 uur).

Daarnaast zijn er leuke historische wandelingen door Roelofarendsveen, Oude Wetering (St. Oud Alkemade) of Kaageiland (gids Albert Strijk).

Kijk voor alle info over het programma, openingstijden van de monumenten, de wandelingen en meer op www.rondomkaagenbraassem.nl.(uitagenda)

Mail de redactie
Meld een correctie

advertentie
advertentie